Nožičkami získal publikum, Nadal ale Veselému nedal šanci. I tak to byl zážitek, říká

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Jako na tenisovou mši svatou kráčel Jiří Veselý do svého největšího zápasu kariéry. Byl to až duchovní zážitek – první okamžiky na slavném centru ve Wimbledonu ho dojaly, proti Rafaelu Nadalovi ale taky svázaly jeho ruku. „Můj výkon nebyl takový, jaký bych proti Rafovi potřeboval. Zážitek to ale byl, odvážím si jen ty nejhezčí pocity,“ řekl po osmifinálové porážce 3:6, 3:6, 4:6.

První gem zápasu. Favorizovaný Nadal si ho rychle bere čistou hru. Následně nastupuje Veselý. Prásk, prásk, prásk, prásk. Čtyři skvělé servisy, po kterých se nejlepší hráč světa vůbec nedostal do hry.

Mohlo by to tak pokračovat, kdyby… „Kdyby na druhé straně nestál Rafa,“ uvědomoval si český vyzyvatel. Proti obrovskému favoritovi se snažil hrát Veselý co nejvíc agresivně, ale tenhle plán se začal brzy sypat.

„Jakmile jsem míč nezabil, tak přebral iniciativu, rozběhal mě a v přestřelce od základní čáry jsem neměl šanci,“ řekl Veselý upřímně. Neměl ani tolik šancí chodit na síť jako v minulých zápasech. Proti Fogninimu ve třetím kole naběhl na síť 55krát, proti Nadalovi pouze 25krát. „Bohužel tam stál Rafa, který mi to neumožnil,“ pokrčil Veselý rameny.

Navíc se dostavil efekt přílišného okouzlení nejposvátnějším kurtem na světě. Zatímco pro Nadala je centr ve Wimbledonu běžným pracovištěm, Veselý na něm hrál poprvé v životě.

„Je to posvátné prostředí, cítíte to, hned jak na kurt vejdete. Hrát před takovým publikem a na takovém místě se nestává pravidelně. Pro mě je to bohužel mimořádné a můj výkon nebyl podle představ,“ říkal Veselý.

Český tenista se snažil odreagovat, jak jen to šlo. Aby si naklonil publikum, po chybě v prvním setu si zkušeně zvedl balonek do vzduchu nohou a po dvou nožičkách ho odehrál hlavičkou k podavači. „Pokoušel jsem se uvolnit, rozesmát publikum, aby mě lidi trošku povzbudili,“ usmál se Veselý.

To se mu povedlo – centrální kurt odměnil jeho fotbalový um slušným potleskem. Český tenista zanechal sympatický dojem a vůbec se nedá říct, že by neodehrál zápas se ctí. Ve třetím setu předváděl nejlepší tenis, ještě zabojoval a dokonce nad Nadalem vedl, když Španělovi za stavu 2:2 sebral servis.

Pak se ale Nadal naštval a čtvrtý set už nepovolil. A tak bylo za necelé dvě hodiny hotovo. Potom si Veselý musel vyzkoušet jeden z méně příjemných wimbledonských rituálů. „Když prohrajete, tak musíte hezky počkat, až se ten druhý sbalí,“ smál se po zápase.

Náladu si po úspěšné grandslamové jízdě ničím zničit nehodlal. „Byl to zážitek a nebudu si ho porážkou kazit. Snad se na centr ještě někdy vrátím a kdyby to bylo i o kolo dál, tak bych se nezlobil,“ usmál se Veselý. „Byl to pro mě zasloužený dárek, hrát tady ve druhém týdnu s Rafou.“

Před pár týdny by osmifinále Wimbledonu proti Nadalovi znělo jako sci-fi. Veselý se po zdravotních trablech trápil i na challengerech, kde prohrával s hráči druhé i třetí světové stovky. A uvažoval o ukončení sezony.

„Teď si pár dní odpočinu a pošlapu dál. Hraji teď dobře, hlava je taky dobře naladěná. Musím udělat dobrou přípravu a pokusit se zmáčknout druhou část sezony,“ věřil si český tenista, který by se měl ve světovém žebříčku opět napevno usadit v první světové stovce.