Wimbledon: Veselý nestačil na Nadala, v osmifinále končí také Plíšková

- Filip Lefenda, Jan Havlovic

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Jiří Veselý se pral statečně, avšak na světovou jedničku nestačil. Český tenista podlehl na centrálním dvorci ve Wimbledonu Rafaelu Nadalovi ve třech setech. Postup mezi nejlepší osmičku bohužel nevybojovala ani Karolína Plíšková, která nestačila na Nizozemku Bertensovou a s turnajem se loučí v osmifinále. V ženské čtyřhře se raduje z postupu do čtvrtfinále hned čtveřice českých tenistek.

Veselý nestačil na Nadala (3:6, 3:6, 4:6)
Jiří Veselý končí na letošním Wimbledonu v osmifinále. Český tenista nestačil v pondělním duelu na světovou jedničku Rafaela Nadala, kterému podlehl po dvou hodinách po setech 3:6, 3:6, 4:6. Veselý může být i tak se svým vystoupením na nejslavnějším turnaji světa spokojený, vyrovnal své turnajové maximum a podruhé v kariéře postoupil na grandslamu do osmifinále.

„Na začátku se mi dařilo dobře servírovat. Snažil jsem se být agresivní, nic jiného mi nezbývalo. Rafa ale v prvních gemech nereturnoval tak dobře jako ve druhém nebo třetím setu. Pak už byl lepší. Jakmile jsem míček nezabil, tak on přebral inciativu, rozběhal mě a v přestřelce od základní čáry jsem neměl šanci. Nemohl jsem chodit na síť, jak bych potřeboval. Bohužel tam stál Rafa, který mi to neumožnil,“ hodnotil Jiří Veselý duel proti světové jedničce. 

Plíšková končí v osmifinále (3:6, 6:7(1))
V pavouku ženské dvouhry končí na letošním Wimbledonu i poslední česká zástupkyně Karolína Plíšková. Světová osmička nestačila v pondělním duelu na Nizozemku Kiki Bertensovou, které podlehla po setech 3:6 a 6:7(1). Česká tenistka tak končí před branami čtvrtfinále. 

Plíškové se nevydařily začátky obou setů, ve kterých musela vždy dotahovat. V úvodním setu se bývalé světové jedničce ztrátu smazat nepodařilo, nicméně ve druhé sadě si Plíšková dokázala vynutit tiebreak. V něm si však počínala lépe nizozemská reprezentantka, která dovedla utkání do vítězného konce a poprvé v kariéře slaví postup do wimbledonského čtvrtfinále.

„Měla jsem strašně šancí na můj servis i na její, ale proměnila jsem jen dva brejkboly z deseti, což je fakt hrozně málo. Ona někdy dobře zaservírovala, občas jsem si já vybrala blbý úder. Druhý set jsem nehrála špatně, úroveň tenisu byla dobrá, ale ona je kvalitní hráčka. Tiebreak pak zahrála skvěle. Začala jsem hrát příliš pozdě. Celý zápas jsem necítila servis a ona byla ve svém živlu, protože výměny má ráda,“ hodnotila Karolína Plíšková osmifinálový duel na pozápasové tiskové konferenci.

Šestadvacetiletá Plíšková může být i tak se svým vystoupením na letošním Wimbledonu poměrně spokojená. Česká tenistka se poprvé v kariéře dostala na nejslavnějším turnaji světa přes druhé kolo a vylepšila si turnajové maximum. Do žebříčku WTA si Plíšková připíše 170 bodů. 

Letošní ročník Wimbledonu se zároveň zapíše do historie. Vůbec poprvé se totiž do čtvrtfinále neprobojovala ani jedna z deseti nejvýše nasazených hráček. Tou poslední, která vypadla, byla právě Karolína Plíšková. 

Šafářová je ve čtvrtfinále čtyřhry (2:6, 7:6(7), 6:4)
Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou postupují na letošním Wimbledonu do čtvrtfinále čtyřhry! Populární dvojice, která si přezdívá "Team Bucie", si v pondělním duelu poradila s nasazeným párem číslo dvě Andreou Sestini Hlaváčkovou a Barborou Strýcovou. Česko-americký dvojice odvrátila hned dva mečboly a zvítězila po velké bitvě po setech 2:6, 7:6(7) a 6:4. Šafářová s Mattekovou-Sandsovou tak udělaly další krok ke zkompletování kariérního grandslamu. Ve čtvrtfinále narazí na dvojici Dabrowská, Xu.

„V průběhu prvního setu nám vyšlo všechno, co jsme vyzkoušely. Hodně nám to sedlo. Nedalo se čekat, že to vydrží celý zápas. Bylo jasné, že oni něco změní a přidají. A budeme se s tím muset poprat. Takový tým totiž nemůžeme porazit dvakrát 6:1. Ve druhém setu se bohužel chytly hodně rychle a uteklo nám to. Pak jsme předvedly výborný návrat, bojovnost, v tiebreaku jsme se hrozně tahaly, měly jsme zvrátit některé situaci na naši stranu. Pak jsme neproměnily dva mečboly. Ve třetím setu jsme vedly 2:0 a 40:15, to se neodpouští, když to ztratíte. Ale zápas byl celkově hrozně těsný, bohužel to nevyšlo pro nás,“ smutnila Andrea Sestini Hlaváčková při pozápasovém hodnocení.

Peschkeová postupuje do čtvrtfinále (7:6(4), 6:3)
Květa Peschkeová si zajistila v den svých 43. narozenin postup do čtvrtfinále čtyřhry na slavném Wimbledonu! Zkušená česká deblistka společně s Američankou Nicole Melicharovou porazila v pondělním duelu nasazené osmičky Mertensovou a Schuursovou po setech 7:6(4) a 6:3. Česko-americká dvojice tak pokračuje turnajem bez ztráty setu.

Siniaková s Krejčíkovou jsou ve čtvrtfinále (6:4, 6:3)
Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou postupují na letošním Wimbledonu do čtvrtfinále. Český pár si poradil v pondělním duelu s dvojicí Hradecká, Sie po setech 6:4, 6:3. Vítězky letošního French Open narazí v boji o účast v grandslamovém semifinále na pár Watsonová, Mariaová.

„Holky mě překvapily, jak hrály dobře. Neudělaly za dva sety skoro žádnou chybu. Říkala jsem si, že jim to celý zápas nevydrží, ale vydrželo. (smích) Bylo zvláštní hrát proti Kátě, protože ještě loni jsme spolu odehrály neskutečnou sezonu. Ale fandim jí i tak. Třetí kolo je pro mě super. Odehrály jsme dva dobré zápasy, i ten poslední byl slušný,“ hodnotila Lucie Hradecká letošní vystoupení na Wimbledonu.

Hlaváčková je v osmifinále mixu (6:3, 6:3)
Andrea Sestini Hlaváčková postupuje na Wimbledonu do osmifinále smíšené čtyřhry. Česká tenistka společně s Francouzem Rogerem-Vasselinem porazili pár Mahut, Svitolinová za 64 minut po setech dvakrát 6:3. Česko-francouzská dvojice vyzve v boji o účast ve čtvrtfinále dvojici Peya, Melicharová.

Štyler přešel přes první kolo (6:3, 6:7(4), 6:4)
Junior Ondřej Štyler postupuje na letošním Wimbledonu do druhého kola. Úspěšný kvalifikant si v úvodním zápase hlavní soutěže poradil s domácím Emile Huddem, startujícím na divokou kartu, kterého porazil po setech 6:3, 6:7(4) a 6:4.

Federer postupuje do čtvrtfinále (6:0, 7:5, 6:4)
Roger Federer (2.) si zajistil bez větších problémů postup do čtvrtfinále letošního Wimbledonu. Švýcarský tenista si v pondělním duelu na centrálním dvorci poradil s Francouzem Adrianem Mannarinem (26.), kterého porazil za bezmála dvě hodiny po setech 6:0, 7:5 a 6:4. Světová dvojka tak pokračuje na letošním Wimbledonu bez ztráty setu.

Ostapenková je po obratu první čtvrtfinalistkou (7:6, 6:0)
Jelena Ostapenková (12.) si jako vůbec první ze všech hráček zajistila účast ve wimbledonském čtvrtfinále. Lotyška sice nezachytila úvod, když prohrávala s Běloruskou Aljaksandrou Sasnovičovou (50.) v prvním setu už 2:5, nakonec ale vítězka loňského Roland Garros dovedla sadu do tiebreaku, kterou vyhrála 7:4. Ve druhém setu pak Ostapenková uštědřila protivnici kanára.

Cibulková na Wimbledonu postupuje (6:4, 6:1)
Druhou čtvrtfinalistkou letošního Wimbledonu se stala Dominika Cibulková (33.). Slovenka zdolala ve dvou setech Tchajwanku Su-wej Sie (48.), přemožitelku světové jedničky Simony Halepové porazila 6:4 a 6:1. O semifinále si Cibulková zahraje s Jelenou Ostapenkovou (12.).

Giorgiová je poprvé v grandslamovém čtvrtfinále (6:3, 6:4)
Camila Giorgiová (52.) si zahraje premiérové čtvrtfinále na grandslamu. Italská ranařka, která v minulém kole vyřadila Kateřinu Siniakovou, neztratila ani set s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou (35.). Tu porazila 6:3 a 6:4.

Kerberová si poradila s Bencicovou (6:3, 7:6(5))
Další čtvrtfinalistkou letošního Wimbledonu je Angelique Kerberová (10.). Německá tenistka si v pondělním osmifinálovém duelu poradila se Švýcarkou Belindou Bencicovou (56.), kterou porazila za 110 minut po setech 6:3 a 7:6(5). Nasazená jedenáctka je tak nejvýše postavenou hráčkou, která se na letošním Wimbledonu probojovala do čtvrtfinále. Ani jedna z deseti nejvýše nasazených hráček se totiž mezi nejlepší osmičku nedostala.

Kasatkinová je poprvé ve čtvrtfinále (6:7(6), 6:3, 6:2)
Mezi nejlepší osmičkou nebude na letošním Wimbledonu chybět ani Ruska Darja Kasatkinová, která se na nejslavnějším turnaji světa probojovala do čtvrtfinále vůbec poprvé. Světová čtrnáctka si v osmifinálovém duelu poradila s Belgičankou Van Uytvanckovou (47.), kterou udolala po více než dvou hodinách po setech 6:7(6), 6:3 a 6:2. V boji o grandslamové semifinále vyzve Kasatkinová Němku Kerberovou.

Williamsová je bez ztráty setu ve čtvrtfinále (6:2, 6:2)
Poslední čtvrtfinalistkou pavouku ženské dvouhry letošního Wimbledonu je Serena Williamsová (181.). Šestatřicetiletá Američanka si v pondělním duelu poradila s Ruskou Rodinovou (120.), kterou porazila hladce po setech dvakrát 6:2. Williamsová se díky této výhře posune po Wimbledonu zpět do elitní světové stovky žebříčku WTA. Legendární americká tenistka, která na Wimbledonu útočí na zisk 24. grandslamové trofeje, vyzve ve čtvrtfinále Italku Giorgiovou.

Centrální kurt
Roger Federer (SUI) – Adrian Mannarino (FRA) 6:0, 7:5, 6:4
Serena Williamsová (USA) – Jevgenija Rodinová (RUS) 6:2, 6:2
JIŘÍ VESELÝ – Rafael Nadal (ESP) 3:6, 3:6, 4:6

Kurt č. 1
Angelique Kerberová (GER) – Belinda Bencicová (SUI) 6:3, 7:6(5)
Gael Monfils (FRA) – Kevin Anderson (RSA) 6:7(4), 6:7(2), 7:5, 6:7(4)
Karen Chačanov (RUS) – Novak Djokovič (SRB) 4:6, 2:6, 2:6

Kurt č. 2
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – Kiki Bertensová (NED) 3:6, 6:7(1)
Kei Nišikori (JPN) – Ernests Gulbis (LAT) 4:6, 7:6(5), 7:6(10), 6:1
Juan Martín Del Potro (ARG) – Gilles Simon (FRA) 7:6(1), 7:6(5), 5:7 – přerušeno

Kurt č. 3
Jelena Ostapenková (LAT) – Aljaksandra Sasnovičová (BLR) 7:6(4), 6:0
Julia Görgesová (GER) – Donna Vekičová (CRO) 6:3, 6:2
John Isner (USA) – Stefanos Tsitsipas (GRE) 6:4, 7:6(8), 7:6(4)
Clarke, Dartová (oba GBR) – Mirnyj (BLR), PESCHKEOVÁ 6:2, 4:6, 6:4

Kurt č. 5
Petzschner, Puetz (oba GER) – McLachlan (JPN), Struff (GER) 3:6, 4:6, 6:7(3)

Kurt č. 8
M. Bryan, Sock (oba USA) – Krawietz, Mies (oba GER) 6:2, 6:7(2), 6:4, 6:7(5), 7:5
Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) – Flipkensová (BEL), Niculescuová (ROU) 6:3, 6:4
M. Bryan, Matteková-Sandsová (oba USA) – McLachlan, Hozumiová (oba JPN) – potup bez boje
Haase (NED), Flipkensová (BEL) – R. Ram (USA), Klepačová (SLO) 7:6(1), 6:2

Kurt č. 9
Matteková-Sandsová (USA), ŠAFÁŘOVÁ – SESTINI HLAVÁČKOVÁ, STRÝCOVÁ 2:6, 7:6(7), 6:4
Mektič (CRO), Peya (AUT) – Haase (NED), Lindstedt (SWE) 5:7, 3:6, 6:3, 6:4, 6:8

Kurt č. 12
Camila Giorgiová (ITA) – Jekatěrina Makarovová (RUS) 6:3, 6:4
Mackenzie McDonald (USA) – Milos Raonic (CAN) 3:6, 4:6, 7:6(5), 2:6
Inglot (GBR), Škugor (CRO) – M. Gonzalez (ARG), Jarry (CHI) 4:6, 7:6(5), 7:6(6), 6:3

Kurt č. 14
K. Skupski, N. Skupski (oba GBR) – J. Murray (GBR), Soares (BRA) 3:6, 4:6, 4:6
Mertensová (BEL), Schuursová (NED) – Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ 6:7(4), 3:6
Bertensová (NED), Larssonová (SWE) – Ali. Rosolská (POL), Spearsová (USA) 6:3, 6:7(5), 3:6
Mektič (CRO), H. Čchan (TPE) – F. Martin (FRA), Olaruová (ROU) 6:2, 6:4

Kurt č. 15
Nielsen (DEN), Salisbury (GBR) – Cabal, Farah (oba COL) 5:7, 7:6(3), 6:3, 7:6(1)
Beguová, Buzarnescuová (obě ROU) – Klepačová (SLO), Martínezová Sánchezová (ESP) 7:6(5), 6:4
Peers (AUT), Š. Čang (CHN) – Soares (BRA), Makarovová (RUS) 6:7(4), 3:6
Roger-Vasselin (FRA), SESTINI HLAVÁČKOVÁ – Mahut (FRA), Svitolinová (UKR) 6:3, 6:3

Kurt č. 17
Dabrowská (CAN), Sü (CHN) – Kingová (USA), Srebotniková (SLO) 6:3, 6:3
Sharan (IND), Sitak (NZL) – Erlich (ISR), Matkowski (POL) 1:6, 6:7(3), 6:4, 6:4, 6:4
Mariaová (GER), Watsonová (GBR) – McHaleová (USA), Ostapenková (LAT) – postup bez boje
M. Pavič (CRO), Dabrowská (CAN) – Sitak (NZL), L. Kičenoková (UKR) – postup bez boje

Kurt č. 18
Su-wej Sie (TPE) – Dominika Cibulková (SVK) 4:6, 1:6
Alison Van Uytvancková (BEL) – Darja Kasatkinová (RUS) 7:6(6), 3:6, 2:6
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – HRADECKÁ, Sie (TPE) 6:4, 6:3
L. Mayer (ARG), J. Sousa (POR) – Klaasen (RSA), Venus (NZL) 3:6, 6:7(5), 7:6(5), 7:6(3), 3:6

Budou zařazeny:
Kontinen (FIN), Watsonová (GBR) – Matkowski (POL), Buzarnescuová (ROU) 6:2, 5:7, 7:5
J. Murray (GBR), Azarenková (BLR) – Farah (COL), Grönefeldová (GER) 7:6(6), 6:7(6) – přerušeno