Podivné rituály Strýcové. Češka prozradila jejich význam

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Pozornější diváci zápasů Barbory Strýcové si všimli, že česká tenistka má na kurtu některé zvláštnosti v chování. Po přestávkách mezi gemy nastupuje na kurt v úhlu devadesáti stupňů a před servisem se Strýcová „narovnává“ protočením ramen dozadu. Oblíbená tenistka v Londýně Tenisovému světu vysvětlila, jaké mají její rituály význam.

Rituál číslo 1. Když se odeberou hráčky na přestávku mezi gemy, Strýcová se pak ze své židličky vrací na kurt unikátním způsobem. Nejdřív vyrazí podél sítě, načež pak v úhlu devadesáti stupňů ostře zahne směrem k základní lajně.

„Je to moje rutina. Ani vlastně nevím, proč to dělám. Budou to ale už dva roky, možná i déle, co takhle na kurt nastupuju. Z ničeho nic jsem to začala sama dělat,“ směje se Barbora Strýcová při dotazu na podivný rituál.

„Je to taková věc, kterou potřebuju po výměně gemů udělat. Musím na kurt jít tímhle způsobem. Když to udělám, tak se pak cítím dobře. Srovnám si všechno v hlavě, vím, co mám hrát, tuhle věc už prostě nějak potřebuju.“

Rituál číslo 2. Před podáním Strýcová až trhaně protočí ramena dozadu, narovná se a sebevědomě se rozhlédne po kurtu, kde už soupeřka čeká, až česká hráčka uvede míček do hry. „Já jsem tady šéfka!“ jako by se Strýcová snažila tímto zvláštním pohybem naznačit.

„Tenhle rituál si uvědomuju dobře. Když dám ramena dozadu, tak se uvolním, narovnám a mám pocit, že jsem sebevědomá,“ popisuje česká hráčka, co se jí v tu chvíli honí hlavou. „Jdu do toho, mám v hlavě plán, co chci udělat. Ramena mi pomáhají, abych byla před tím bojem celá trochu odpočatá.“

Dalším rituálům už se ale snaží Strýcová spíše vyhýbat. V určitých chvílích by totiž mohly začít být na škodu. „Snažím se toho mít co nejmíň, protože když je toho až moc, tak to zavaří hlavu,“ myslí si česká tenistka.

„Říkáte si potom: Ježiš, já jsem neudělala tohle a tamto! Stejně vždycky jdete na kurt předvést, co umíte zahrát. Na tom ve výsledku záleží nejvíc,“ doplňuje Strýcová s tím, že nikdy nebude jako Rafael Nadal, který je znám obrovskou spoustou rituálů, které na kurtu provozuje.

„Rafa to dělá kvůli psychice. Uklidňuje ho to, zahazuje ze sebe stres. Každý to máme jinak, třeba Roger vypadá, že nemá vůbec žádné rituály. Každý si s tím tlakem vyrovnává prostě jinak,“ uzavírá česká hráčka.

Jeden rituál ale Strýcová přeci jen v poslední době ještě má, i když o něm tolik nemluví. V Paříži se na její ruce objevily fixou psané taháky s různými hesly, které jí pomáhají během zápasů v koncentraci.

Taháky si přivezla česká hráčka i do Londýna, kde ji pomohly k tomu, aby vybojovala třetí kolo v singlu. V soutěži deblu ještě pokračuje společně s Andreou Sestini Hlaváčkovou do druhého týdne turnaje.