Životní zápas: Jak si v minulosti Veselý vedl proti hvězdám?

- Tomáš Macák

Po kraťounkém pobytu na pařížském majoru chtěl „odstřelit sezónu“. O měsíc a pár dní k tomu později však na druhé straně Lamanšského průlivu předvádí Jiří Veselý velkou jízdu. Na Wimbledonu vyrovnal své grandslamové maximum a nyní ho čeká pravděpodobně největší zápas kariéry. Utkání proti Nadalovi bude zkrátka něco speciálního. Přímou konfrontaci s tenisovými esy už ale v minulosti několikrát zažil.

Hrál dvakrát finále turnaje na okruhu ATP. Dokonce ho v jednom případě úspěšně zvládl.

Vydařený souboj na „dvěstěpadesátce“ v Aucklandu zkraje roku 2015 ale zdaleka neměl takovou sledovanost, jakou bude mít pondělí osmifinálový mač v Londýně.

Jiří Veselý má spadeno na světovou jedničku Rafaela Nadala, který v All England Clubu slavil triumf v letech 2008 a 2010.

Milovník antuky proti jejímu královi na slavném zeleném pažitu.

Okolo zápasu bude velký šrumec.

Přitom rozpoložení českého hráče bylo ještě pár týdnů zpět mizerné.

Když prohrál na Roland Garros v prvním kole se ziskem pouhých sedmi gemů s Dušanem Lajovičem, zahrával si s myšlenkou, že by kvůli špatné fyzičce ukončil předčasně sezónu. Navíc po čtyřech letech vypadl z první stovky.

Nechytl se ani na svém oblíbeném challengeru v Prostějově, který dříve třikrát opanoval. „Tohle s tenisem nemá nic společného,“ sypal ze sebe po porážce se Švédem Ymerem.

Nyní je vše zapomenuto. Tři výhry na věhlasném travnatém turnaji zatáhly oponu za pochmurným obdobím.

Střetnutí se španělskou legendou je velká satisfakce.

Proti rodákovi z Mallorky si už ale v minulosti Veselý zahrál. Před třemi lety v Hamburku se potkali mezi nejlepší šestnáctkou na oranžové drti. Tehdy Nadal neseděl na tenisovém trůnu, nýbrž okupoval „pouze“ desátou příčku bodování. Českého plejera přehrál ve dvou setech, nicméně dnes čtyřiadvacetiletý hráč se pral statečně. V jedné sadě padl 4:6, ve druhé dokonce až v tiebreaku.

Z velkých jmen však „Rafa“ není jediný soupeř, kterého Veselý na okruhu potkal.

Až na švýcarského maestra Federera se utkal s dalšími členy velké čtyřky.

Zatím asi nejslavnější bitva Veselého se urodila v Monackém knížectví dva roky zpět. To totiž tehdy na antukovém masters přehrál ve druhém kole tehdejší číslo jedna žebříčku Novaka Djokoviče. Tento skalp vzešel ze třísetového zápasu.

Se srbským protivníkem se měl o postup porvat tentýž rok také v newyorkských Flushing Meadows, ovšem kvůli zranění ruky do druhého kola amerického grandslamu Veselý ani nenastoupil.

Pokud se ponoříme hlouběji do minulosti, narazíme na další souboj bez dvou centimetrů dvoumetrového habána se členem elitního kvarteta tenistů. Na prestižní akci v kalifornském Indian Wells v roce 2014 narazil na Andyho Murrayho. Ten se tehdy nacházel na šesté příčce, ale už se jednalo o dvojnásobného šampiona z majoru. I jeho Veselý potrápil. První set vyhrál v tiebreaku, pak však britskému tenistovi podlehl dvakrát 4:6.

Stan Wawrinka sice nepatří do „Big Four“, nicméně se třemi grandslamovými vavříny ze třech různých majorů ho lze považovat za absolutní špičku. I s ním se Veselý v rámci tenisového kalendáře potkal, a to hned dvakrát. Naposledy, stejně jako s Djokovičem, v milionářském státečku na Azurovém pobřeží. S mistrem jednoručného bekhendu hrál také tři sety. V tomto případě však s neúspěšným koncem.

Ještě dříve se tito dva potkali na US Open. Veselý sice padl ve třech setech, nicméně je důležité zmínit, že hned dvakrát ztratil sadu až v tiebreaku.

S přihlédnutím k dosavadním výsledkům v letošní sezóně je čtvrté kolo na Wimbledonu nadplán.  

V takto pokročilé fázi, s takovým soupeřem a na takovém turnaji příbramský rodák ještě nikdy nezápolil.

Je se na co těšit. Zatím nikdy český daviscupový reprezentant proti hvězdám nepohořel.