Na Wimbledonu mě ošidili! Peschkeová vzpomíná na nejbolestivější zápas

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Zní to neuvěřitelně, ale Květa Peschkeová oslaví v pondělí na Wimbledonu 43. narozeniny – česká tenistka při tom pořád bojuje o grandslamové tituly ve čtyřhře. Ten jediný vyhrála v roce 2011 právě ve Wimbledonu, kam se letos už pošestnácté vrátila. Kromě krásných vzpomínek jí ale pořád leží v žaludku i velká křivda, kterou tady zažila.

Stalo se to v roce 2005, kdy se Peschkeová ještě naplno věnovala i singlové kariéře a zažívala patrně svou nejlepší sezonu. Ten rok se dostala až na 26. místo žebříčku dvouhry.

Devětadvacetiletá Češka přijela na Wimbledon, kde hrála v životní formě. Prošla první tři kola a v osmifinále ji pak čekala světová osmička Naděžda Petrovová. Peschkeová předváděla skvělý tenis, první set vyhrála v tiebreaku a ve druhé sadě měla dokonce dva mečboly.

Kdyby je proměnila, mohla poprvé v životě (a jak se později ukázalo, i naposledy) hrát čtvrtfinále grandslamu.

„A oni mě pak ošidili! Zahrála jsem na lajnu a čárový zahlásil aut, i když bylo dost viditelné, že to aut nebyl,“ vzpomíná Peschkeová po třinácti letech na svou nejbolestivější porážku. Mečboly tak byly pryč, Ruska následně vyhrála druhý set v tiebreaku a rozhodující sadu 6:3.

„Byla jsem lepší a prohrála jsem to. To bylo smutné, velká křivda. Nejhorší je prohrát, když člověk vidí, že je lepší, a přesto mu to projde mezi prsty,“ říkala zamyšleně zkušená hráčka. „Když jste horší a na soupeře nemáte, tak to nějak přežijete. Když ale máte zápas pod kontrolou a pak se tohle stane… Bylo mi to tak líto, že jsem nebyla potom už vůbec pořádně schopna hrát mix.“ 

Jeden z nejnepříjemnějších tenisových zážitků tak v hlavě jindy velice pozitivní tenistky pořád přetrvává. Nešťastnou porážkou přišla o čtvrtfinále se světovou dvojkou Marií Šarapovovu.

Ještě bolestivější byl potom fakt, že Peschkeová s Petrovovou prohrála i další dva společné zápasy v sezoně...

Wimbledon si pak ale postupně znovu zase zamilovala. Nejlepším okamžikem byl rok 2011, kdy Peschkeová spolu s Katarinou Srebtnikovou vyhrály titul ve čtyřhře. „Mám to tady ráda, všechno je tady takové milé a hezké jako zahrádka. Teď už beru ten tenis spíš jako srandu,“ usmívala se sympatická Češka při svém dalším startu na Wimbledonu.

V pondělí oslaví 21. hráčka deblového žebříčku 43. narozeniny. Co se týče věku, tak naprosto nemá konkurenci. Jen zmíněná Katarina Srebotniková se české veteránce v rankingu profesionálních hráček blíží, i tak je ale o pět a půl roku mladší. A v žebříčku až za Peschkeovou.

„V neděli to vyrazím oslavit do města na večeři s manželem a známými. Ale nepřipomínejte mi, kolik už mám roků!“ zasmála se Peschkeová. Věk zatím obdivuhodně překonává a na Wimbledonu už je teď s parťačkou Nicole Melicharovou už ve třetím kole čtyřhry.

Třeba českou tenistku čeká ještě jeden wimbledonský happy end, který by nepříjemnou vzpomínku z roku 2005 definitivně zahnal.