ŠOK! Federer nebude startovat na olympijských hrách v Riu a vynechá zbytek sezony

- Jan Vojkůvka

Na olympijských hrách měl vyšperkovat letošní sezonu možným úspěchem. Místo toho si ale od tenisu musí odpočinout. Roger Federer ohlásil, že se nezúčastní olympijských her v Riu a navíc vynechá zbytek letošní sezony!

Není to ani pár hodin, co jsme vás informovali ohledně možnosti, že Švýcarsko nepostaví do čtyřhry osvědčený pár Rogera Federera se Stanem Wawrinkou. Důvodem měl být nabitý program tenisového roku pro Wawrinku, který měl v úmyslu pošetřit síly na americkou turnajovou šňůru. Nakonec je však vše jinak a olympijské hry se budou muset obejít bez fenoména posledních patnácti let - Rogera Federera.

Stříbrný medailista z olympiády v Londýně a vítěz čtyřhry z Her v Pekingu měl startovat na svých pátých olympijských hrách, ale zdravotní problémy ho do Ria nakonec nepustí a kvůli svým trablím bude muset semifinalista letošního Wimbledonu vynechat i zbytek sezony.

„Jsem extrémně zklamaný z toho, že musím oznámit, že nebudu moci reprezentovat Švýcarsko na olympijských hrách v Riu a také, že vynechám zbytek sezony,“ prohlásil Federer na svém facebookovém účtu.

„Po zvážení všech možností po konzultaci se svými doktory a týmem, jsem učinil velmi obtížné rozhodnutí ukončit sezonu 2016 kvůli nutnosti podstoupit mnohem rozsáhlejší rehabilitaci po operaci kolene ze začátku tohoto roku,“ vysvětluje Federer své rozhodnutí.

Problémy s kolenem, s nímž byl v únoru na operaci, a další zdravotní patálie přinesly Federerovi také poněkud slabší výsledky na turnajích i vynechání pařížského grandslamu. Stalo se také poprvé od roku 1999, že by se švýcarský elegán neprokousal ani do jednoho finále na okruhu ATP.

Federer zároveň musel přihlédnout k tomu, že pokud chce ještě delší dobu hrát na okruhu, musí si dát vynucenou pauzu a dát se do pořádku. „Lékaři mi dali na vědomí, že pokud chci hrát ještě několik let na ATP World Tour, což chci, msím dát mým kolenům a tělu čas na plné zotavení,“ podotkl Federer.

V srpnu pětatřicetiletý tenista během svého tenisového života měl to štěstí, že se mu větší zranění vyhýbala, na což s povděkem upozornil i ve svém prohlášení na facebooku. „Je těžké minout zbytek roku. Nicméně, alespoň malou útěchou je, že tato zkušenost mi ukázala, jaké jsem měl během kariéry štěstí s minimem zranění. Láska, kterou chovám k tenisu, soutěžení, turnajům a samozřejmě mým fanouškům, zůstává nedotčena. Jsem, jako vždy, motivovaný a plánuji vložit veškerou energii do svého návratu, abych byl silný, zdravý a ve formě, v roce 2017,“ dodal na závěr.