Ve 32 letech našla lék na hněv. Kéž bych si to uvědomila dřív, řekla Strýcová

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Až letos zažívá zkušená Barbora Strýcová nejlepší grandslamový rok své kariéry. Potvrdila to na Wimbledonu, kde ve čtvrtek došla už do třetího kola jasnou výhrou nad Ukrajinkou Curenkovou 6:1 a 6:4. Nejvíc si pochvalovala to, co ji v předešlých letech často brzdilo – psychiku.

Po většinu zápasu drtila Strýcová 34. hráčku světa jako buldozer. Až do stavu 6:1 a 5:1, kdy se soupeřka probrala. Česká hráčka měla mečbol, ale Curenková získala tři gemy v řadě.

„Bylo jasné, že bude muset něco změnit. Začala do toho víc chodit a hrála vabank, tak trochu jí to bylo jedno,“ popisovala Strýcová závěrečná trable proti všeho schopné soupeřce. Najednou to bylo 5:4 a Strýcová byla pod tlakem. Dostala ale další šanci utkání doservírovat.

„Nové míče, budu do toho chodit. Hlavně dobře servírovat a jít si pro vítězství,“ řekla si zkušená Češka. Zápas pak s přehledem dopodávala a vystřelila vítěznou pěst do vzduchu.

Mohla si pochválit skoro všechno – skvělý servis, pohyb a hlavně – svou hlavu. „Měla jsem jasnou taktiku a té jsem se držela. Hlava mi neujížděla a dokázala jsem u zápasu přemýšlet, což je u mě vždycky dobře,“ zasmála se Strýcová.

Ze známé bouřlivačky je letos na kurtu překvapivě vyrovnaná a klidná osoba. I během hrozivé série osmi porážek na jaře zůstávala v psychické pohodě. „Pro mě je hlava nejdůležitější část mé hry. Soustředím se na to, abych hlavu držela v určitých mezích. Pracuju na tom každý den,“ přiznala Strýcová.

Pomáhá jí mentální kouč Radek Ševčík, ale pracovat na své mentální stránce musí konstantně hlavně Strýcová sama. „Asi jsem si to uvědomila pozdě, ale přece. Je důležité se nějak chovat. Neříkám, že jsem nějaká super klidná. Pracuju ale na tom a je to lepší než dřív,“ řekla Strýcová směrem ke svým dřívějším výstřelkům.

I když přiznává, že stále zažívá dny plné zuřivosti. „Občas se nedokážu ovládnout a je to silnější než já. Jsem nevrlá a na kurtu nervozní. Už ale dokážu rozpoznat, kdy to na mě jde. Snažím se to zastavit co nejdřív,“ vysvětlovala česká hráčka.

Jaký je v tu chvíli lék? Může to znít překvapivě: „Pro mě je hrozně důležité říct si, že vlastně o nic nejde. Že je to jenom tenis, jenom zápas a jsou mnohem horší věci než prohrát zápas na grandslamu. To mi hrozně pomáhá,“ říkala Strýcová.

Tato sezona jí dává za pravdu – takhle úspěšná na grandslamech ještě v žádném roce své kariéry nebyla. 32letá tenistka postoupila i na třetím turnaji velké čtyřky do třetího kola. V Austrálii a Paříži skončila až v osmifinále, o tu samou metu teď bude bojovat i ve Wimbledonu.

V cestě ale stojí velice těžká překážka – Julia Görgesová, Němka s dělovým servisem, se kterou Strýcová ještě na loňském Wimbledonu hrála v jednom deblovém páru. Dobře tak ví, co jí hrozí. „Může mě vyprovodit z kurtu dvakrát 6:2 a neřeknu ani slovo. Budu se ale snažit jí zkazit rytmus,“ plánovala odhodlaná Češka.