Další porážka a slzy. Poznamenává mě to, řekla Vondroušová

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Ani na Wimbledonu se česká hvězdička Markéta Vondroušová nezvedla a po porážce 1:6 a 2:6 s Američankou Vickeryovou skončila v prvním kole. „Dost to poznamenává moje sebevědomí,“ uznala smutná Vondroušová po páté porážce v řadě.

Jako by bylo všechno proti ní. Do úvodního zápasu Wimbledonu dostala Vondroušová zarytou obranářku Vickeryovou, která zabila její kreativitu a deptala ji až k nevyhnutelným chybám.

„Bylo to těžké na hlavu, pořád jsem ji tlačila, ona mi to házela zpátky a já to pak zkazila. Měly jsme dlouhé výměny, i když výsledek tomu moc neodpovídá. Zahrála ale o dost lépe než já,“ řekla Vondroušová, která se po nezdařeném zápase neubránila slzám.

Chtěla se tady v Londýně rozjet, konečně nabrat body a zastavit pozvolný pád, který ji už vyřadil mimo elitní světovou stovku. Nepovedlo se. Navíc si pořád moc nerozumí s travnatým povrchem. Během zápasu upadla a začalo ji znovu bolet proklaté tříslo, které ji zastavilo na turnaji ve Stuttgartu – tam hrála letos svůj nejlepší tenis.

„Jednou jsem tady na kurtu podklouzla, spadla a začalo mě zase táhnout tříslo. Pak už jsem se bála dobržďovat, aby mi to znovu neuklouzlo. Nejde se zapřít, je to nepříjemné,“ vyprávěla smutně devatenáctiletá Češka.

Právě od zranění stejné části těla ve Stuttgartu Vondroušová výsledkově stagnuje. „Teď nehraji špatně, ale nezvládám rozhodující míčky. Potřebuji vyhrát pár zápasů,“ tušila česká hráčka, o kterou se pořád celkem nově stará trenér Martin Fassati. „On je dost zkušený. Věřím, že jeho to nerozhází,“ doufala Vondroušová.

Mentální oporu teď bude potřebovat možná i víc než tu tenisovou. Psychiku mladé Češky zatěžují nejenom porážky, ale těžké podmínky na túře WTA, kde si Vondroušová teprve zvyká.

„Je to dost cestování, každý týden, musím si na to zvyknout. Navíc mě brzdí zranění a každý zápas je strašně těžký, protože soupeřky už mě znají,“ vyjmenovala Vondroušová své malé démony, kteří jí brání v rozletu.

Panika ale pořád není na místě. Letos už totiž česká tenistka v žebříčku příliš klesnout nemůže, z obhajob zbývá jen turnaj ITF v Praze. Mimo to může Vondroušová dýchat volněji a body jen přičítat.

„Díky bohu. Budu se soustředit na druhý půlrok, abych něco nahrála. A příští rok zase nebudu mít na začátku tolik obhajob jako letos,“ uklidňovala se. Tušila, že se bude muset vrátit na akce nižší kategorie, aby nabrala zpátky ztracené sebevědomí.

„Vyhraju pár zápasů na menších turnajích a pomůže mi to do těch velkých,“ věřila. Chystala se tak na turnaj do Budapešti, podnik WTA ve Gstaadu a pak na americké betony. Podle dalších výsledků Vondroušové se teď rozhodne, jestli si zajistí hlavní soutěž US Open, nebo bude muset bojovat v kvalifikaci.

Před odletem z Londýna ale přišlo ještě přeci jen malé povzbuzení – Vondroušová se na Wimbledonu společně s parťačkou Blinkovovu dostaly po odhlášce jiného zraněného páru do soutěže čtyřhry. „Potrénuji a pak to v deblu rozsekáme,“ řekla už zase s úsměvem Vondroušová.