Na Šafářovou zaútočili mravenci! Létali mi do očí, bylo jich hrozně moc, žasla

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Ke konci druhého kola Wimbledonu Lucie Šafářová dost litovala, že zápas neukončila dřív. Na kurt číslo 2, kde hrála svůj mač s Polkou Radwaňskou, totiž zaútočilo hejno létajících mravenců. Což všem přítomným závěr značně znepříjemnilo. „To bylo strašný! Přilétly najednou z ničeho nic,“ říkala Šafářová nevěřícně.

Už je to tu zase. Jednou v roce při teplém počasí narostou mravencům křídla a vyrazí dělat neplechu do ulic Londýna. Nezastavili se ani před branami Wimbledonu, kde, stejně jako loni, narušovali průběh zápasů.

„Bylo to hrozně zvláštní a náhlé. Já to tu ještě nezažila, ale slyšela jsem, že už se to stalo loni,“ říkala po utkání Lucie Šafářová. Svůj zápas proti Radwaňské nakonec zvládla a vyhrála 7:5 a 6:4.

I když na vítězství v zápase podávala už pár gemů před tím. Soupeřka ji ale dokázala brejkbout a bylo zle. Přiletěl otravný hmyz a Šafářová měla co dělat, aby celou situaci ustála. „To bylo strašný! Skoro celý zápas bylo všechno v pohodě a nejednou to tam začalo lítat. Bylo to dost nepříjemný, bylo jich hrozně moc. Létali mi i do očí,“ stěžovala si česká tenistka.

Nebyla ale sama – v paralelně hraném zápase si u hlavní rozhodčí vydatně posteskla i Caroline Wozniacká, že v tomhle se tenis přeci hrát nedá. Mravenci na ni a její soupeřku Makarovovou zaútočili přímo na centrálním kurtu.

Šafářová mezitím na kurtu číslo 2 musela bojovat s hmyzem i vlastní hlavou. Radwaňská začala dotahovat a měla za stavu 4:5 celkem sedm brejkbolů. Zápas se tak mohl ještě pořádně zkomplikovat. „Určitě nepomáhá, když člověk odvrací jeden brejkbol za druhým, a hmyz mu léta do očí. Jsem strašně ráda, že jsem to zvládla, protože zápas by se od stavu 5:5 mohl vyvíjet úplně jinak,“ pochvalovala si česká hráčka.

Ve zlomových chvílích dokázala většinou zkušeně brejkbol odvrátit skvělým servisem. „Byla jsem pod tlakem, abych to dohrála. Jsem ráda, že jsem udržela hlavu a dobře zaservírovala. Musela jsem si to uhrát sama. Ale už se to pomalu otáčelo a bylo to namále,“ věděla Šafářová.

Předlouhý třináctiminutový gem ovšem česká hráčka zvládla a s obrovským výkřikem úlevy ukončila zápas esem. Na Wimbledonu je tak už ve třetím kole, což je po úvahách o konci kariéry malá pohádka.

„Mám z toho radost. Tenis mám pořád moc ráda. Když se daří a jsem zdravá, tak mě to naplňuje. Těším se na další zápasy,“ říkala Šafářová, která zároveň připustila, že tenhle Wimbledon by mohl být její poslední.

Všechny výzvy, včetně otravných létavých mravenců, ale zatím v Londýně zvládá, tak proč se bát hledět do budoucna? V dalším zápase čeká Češku příznivý los – Ruska Jekatěrina Makarovová, která překvapivě vyřadila světovou dvojku Wozniackou. Šafářová bude i díky vzájemné bilanci (4:1) favoritkou na postup do osmifinále.