Dominantní Federer. Švýcar školil Lacka a vyrovnal legendu

- Radek Štohl

Roger Federer sebejistě kráčí za obhajobou loňského titulu z Wimbledonu. Švýcarský tenista ani ve druhém zápase na turnaji neztrácel příliš času na kurtu, slovenského protihráče Lukáše Lacka porazil 6:4, 6:4, 6:1 a v All England Clubu tak již vyhrál 26 setů v řadě. Jedná se o jeho druhou nejdelší sérii na slavném podniku. Zároveň na travnatém povrchu vyhrál 174. zápas, čímž dorovnal dosud prvního Jimmy Connorse.

Dvě hodiny a čtyřicet devět minut musel Federer strávit na kurtu během duelů letošního Wimbledonu. Dvakrát neztratil ani set, dvakrát soupeřům nenabídl brejkbol. V zápase proti Lackovi navíc po úvodním servisu přišel jen o tři míčky.

Vstup do středečního zápasu měl druhý tenista světa poklidný. Na podání neztrácel příliš fiftýnů a k prvnímu brejkbolu se dostal až v sedmé hře, ve které hned využil druhou nabídnutou příležitost. O dva gemy později měl na returnu dokonce dva setboly, první dějství ukončil až čistou hrou při vlastním servisu.

Druhá sada byla od obou tenistů na podání suverénní. Celkově se odehrálo sedm gemů bez ztráty jediného fiftýnu. V páté hře ale Federer zapl na plné obrátky, Lackovi podruhé v utkání sebral servis, což bylo pro zbytek setu klíčové.

Závěrečný set byl již jasnou záležitostí osminásobného wimbledonského šampiona. Ten vybojoval tři brejky, při servisu ztratil dva balónky a přesně po hodině a půl ukončil zápas.

Federer se proti slovenskému tenistovi dočkal 174. vítězství na trávě a je tak výhru od toho, aby se odtrhl od legendárního Jimmy Connorse.

Pokud navíc dvacetinásobný grandslamový vítěz ve Wimbledonu vyhraje další tři zápasy a bez ztráty setu, vylepší svůj dosavadní rekord ze sezóny 2005 – 2006. Tehdy na zdejším místě získal 34 setů v řadě, zatímco nyní jeho série má "pouze" 26 setů.

Wimbledon (GBR, 15 982 000 £, tráva)
2. kolo dvouhry mužů
Roger Federer (SUI, 2.) – Lukáš Lacko (SVK, 73.) 6:4, 6:4, 6:1