Že tu budeme až do pátku? Paráda, úplně jsem s tím nepočítala, přiznala Plíšková

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Až na sedmý pokus proklouzla Karolína Plíšková do třetího kola Wimbledonu. Bývalou světovou jedničku Azarenkovou smázla za hodinu devět minut a nečelila jedinému brejkbolu. „Dala bych si tak sedm z deseti, pořád mám co zlepšovat,“ řekla největší česká naděje na úspěch z travnatého grandslamu.

Jako by Plíšková rostla s velikostí kurtu. Zatímco v pondělí se trápila s outsiderkou na malém kurtu číslo 12, středeční zápas proti Azarenkové byl na posvátném centru úplně o něčem jiném.

A pomohla i těžká soupeřka, u které Plíšková věděla, že ji nemůže podcenit. „Cítila jsem se dobře, sebevědomě. Po protrápeném prvním kole to bylo celkově o hodně lepší,“ říkala největší česká naděje po výhře dvakrát 6:3.

Konečně na Wimbledonu bude hrát třetí kolo – vůbec premiérově až při své sedmé účasti! „Jsem hodně ráda, že si to tady konečně protáhnu. I kvůli lidem, kteří tu jsou se mnou a věří mi. Úplně jsem s tím nepočítala,“ řekla šťastná Češka.

Jak jste dokázala Azarenkovou tak vynulovat?
Na ni jsem si věřila, i když mě párkrát porazila a moje vyhrané zápasy proti ní byly těžké. Po protrápeném prvním kole jsem se celkově cítila o hodně lépe.

Můžete hrát ještě lépe?
Určitě můžu, hlavně servis mohl být lepší. Hrála jsem solidně a stačilo to. Důležité bylo, že jsem konečně bojovala se soupeřkou, a ne sama se sebou, což je pro mě důležité.

Pomohl vám ve výkonu i nádherný centrální kurt?
Atmosféra byla mnohem lepší než na dvanáctce, na které jsem hrála první kolo. Ale já ráda hraju na všech centrálních kurtech, ten ve Wimbledonu na mě nepůsobí nijak výjimečně.

Cítíte úlevu, že jste tady probourala bariéru druhého kola?
Cítím. Dala jsem si před turnajem třetí kolo jako základní cíl. Splnila jsem ho a pokračuju dál.

Každý rok jste tu zůstala jen pár dnů. Je příjemné si konečně protáhnout pobyt v Londýně aspoň do pátku?
Určitě. Úplně jsem s tím totiž nepočítala. Je fajn, že se ještě pár dní zdržíme, třeba i kvůli lidem, kteří mě tu doprovází, věří mi a podporují mě.

Zatím jste nepropadla kouzlu Wimbledonu ani travnatých dvorců. Mohou poslední vítězství změnit váš názor?
Pořád z Wimbledonu nejsem nějak odvařená. Nemyslím si, že by byl nejlepším turnajem na světě, jak všichni tvrdí. Pro mě jsou všechny čtyři grandslamy na nejvyšší úrovni, sjíždí se na ně nejlepší hráči. Ale kdybych dál vyhrávala, asi by se mi tu líbilo víc. (úsměv)

Abyste prošla ještě dál, potřebujete vyřadit v životní formě hrající Rumunku Buzarnescuovou. Co o ní víte?
Viděla jsem ji na turnaji v Praze, kde porazila ségru. Posbírala letos hodně vítězství, věří si, každá levačka je na trávě nepříjemná. Nebude mít co ztratit, protože je v žebříčku za mnou. Já mám víc zkušeností, ale v žádném případě ji nechci podcenit.

Jak daleko můžete celkově na Wimbledonu dojít?
Ještě se mi nesešly všechny okolnosti. Zůstávám při zemi a čekám spíš horší věci, což je někdy lepší. Nepřipadá mi, že bych měla vykřikovat, jak vyhraju Wimbledon. Ne že bych na to neměla, ale výsledky zatím nejsou parádní, takže zůstávám při zemi.