Dechberoucí! López překonal úctihodný rekord Federera

- Radek Štohl

Feliciano López je na grandslamech už lepší než Roger Federer. Šestatřicetiletý tenista, který v úterý naskočil do úvodního kola wimbledonské dvouhry, na turnajích velké čtyřky nastoupil již po šestašedesáté v řadě, čímž na druhé místo definitivně odsunul právě Federera. Tomu ke všemu na paty šlape Fernando Verdasco.

Pro řadu tenistů se druhý den letošního Wimbledonu jednalo o jeden z mnoha grandslamových zápasů. Nikoliv však pro Feliciana Lópeze.

Španělský hráč, na profesionálním okruhu působící od sezóny 1997, se v prvním utkání na londýnské trávě utkal s Federico Delbonisem. O devět let mladšího tenistu přehrál 3:0 na sety a po dvanácté v kariéře na slavném podniku postoupil do druhého kola singlu.

Hned po prvním odehraném fiftýnu duelu se však výrazně zapsal do tenisové historie. Od French Open 2002 totiž ani jednou nechyběl na grandslamovém turnaji, čímž se na letošním Wimbledonu dostal na číslo 66 účastí v řadě.

Tím se odtrhl od bývalé světové jedničky Rogera Federera, švýcarský tenista šňůru 65 grandslamových startů za sebou uťal na předloňském Roland Garros, kde chyběl kvůli problémům se zády.

„Během kariéry jsem neutrpěl žádné závažnější zranění, což je na tom celém vůbec to nejdůležitější. Zároveň jsem mentálně silný dost na to, abych mohl hrát tak dlouhou dobu," svěřil se López na tiskové konferenci po prvním kole.

„Když to tak však vezmu, je to pouze číslo. Všechno je dané moji konzistentností a nejedná se pouze o čiré účasti na grandslamech. Jsem pyšný na to, kolik let hrají na té nejvyšší úrovni," dodal k rekordu hráč, kterému bude v září sedmatřicet let.

Federera by z druhého místa mohl na US Open v příštím roce sesadit další Španěl Fernanrdo Verdasco, ten se momentálně pyšní 61 účastmi na grandslamu v řadě.