Jestřábí oko a problémy ve tmě. Mělo by se hrát dál?

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Zvláštní situace nastala na letošním Wimbledonu, když zápas Barbory Strýcové a Světlany Kuzněcovové rozhodovalo jestřábí oko. To se však, nejspíš kvůli přicházející tmě, nenačetlo. Na podobný problém dlouhodobě upozorňuje třeba Roger Federer.

Fenomenální Švýcar patřil od začátku k největším odpůrcům jestřábího oka. Po deseti letech, kdy tato digitální vymoženost v tenise funguje, už sice jeho námitky otupěly, stále se mu ale nelíbí jedna věc – že jestřábí oko špatně funguje ve tmě.

Jenže i s odcházejícím světlem se tenisové zápasy běžně dohrávají. Jako již zmíněné první kolo Wimbledonu mezi Strýcovou a Kuzněcovovou. Češka vedla 7:6, 6:5, 40:15 a měla mečbol. Při něm zahrála těsný balonek na lajnu, načež Kuzněcovová přestala hrát a vyžádala si jestřábí oko.

Po delším čekání ale umpirový rozhodčí zahlásil, že opakovaný záběr není možné načíst. Takové situace se stávají většinou právě při snížené viditelnosti, kdy kamery a navázané algoritmy nepracují tak dobře, aby mohly záběr spolehlivě načíst.

Rozhodčí pak zápas bez váhání utkání ukončil ve prospěch Strýcové. Od správců systému jestřábího oka údajně dostal zprávu, že balonek byl těsně v kurtu. Pokud by ale kvůli tmě nebyl nikdo schopný rozhodnout, jestli byl míček v autu, nebo ne, Kuzněcovová by i tak měla smůlu – nefungující jestřábí oko neomlouvá.

„Nemám nic proti jestřábímu oku, i když není stoprocentně spolehlivé a pořád vidím spoustu chyb,“ řekl pár let nazpět Roger Federer. „Co ale nechápu, je, proč hrajeme dál i v podmínkách, kdy má jestřábí oko problémy nebo není dostupné,“ řekl Švýcar.

Podobnou situaci zažil přímo i jeho největší rival Rafael Nadal. V zápase s Bornou Čoričem loni na Rogers Cupu mířil za jasným vítězstvím, když měl díky autu soupeře získat gembol na 5:1 ve druhém setu. Jestřábí oko se ale nenačetlo, rozhodčí však stejně jako letos na Wimbledonu zahlásil, že Čoričův úder byl nejspíš v pořádku.

Což Španěla rozladilo, stejně jako Kuzněcovovou, která se ale pochopitelně zlobila mnohem víc. Než se ale problémy jestřábího oka definitivně vyladí, zůstává jediná možnost – nikdy nepřestat hrát, a už vůbec ne na mečbol soupeřky.

„Stalo se mi to několikrát, že se jestřábí oko nenačetlo. Ale ne v tak důležitý moment,“ řekla po incidentu na Wimbledonu zkušená Lucie Šafářová. Hned ale jasně dodala: „Na mečbol soupeřky bych ale nikdy hrát nepřestala. Leda že by to byl velký aut a byla bych si jistá.“

Stejně mluvila i přímá aktéra zápasu Barbora Strýcová: „Světlana může být naštvaná jenom na sebe. Protože za takového stavu se prostě nesmí přestat hrát.“