Šok! Kvitová na oblíbeném Wimbledonu končí hned v prvním kole

- Jan Vojkůvka

Jedna ze spolufavoritek Wimbledonu Petra Kvitová na slavném turnaji končí v prvním kole. Senzační porážku české tenistce připravila Běloruska Aljaksandra Sasnovičová, jež využila mnoha zaváhání české hráčky a postoupila do druhého kola po výhře 6:4, 4:6, 6:0.

Petra Kvitová vstoupila do letošní travnaté sezony výtečně a oproti vlastnímu očekávání vyhrála turnaj v Birminghamu. Svou dobrou formu si ale nedokázala přenést až do All England Clubu, kde nepotvrdila roli favoritky a nečekaně podlehla padesáté hráčce světa.

Českou tenistku v průběhu celého zápasu podstatně trápilo podání (zaznamenala jen 67% úspěšnosti prvního podání). Už v prvním setu čelila osmi brejkbolům, a ač jich sedm odvrátila, ten poslední v sedmé hře se stal pro úvodní dějství osudný. V desátém gemu sice měla Kvitová dva brejkboly, ale nevyužila je a Sasnovičovou pustila k setbolu, který se Bělorusce podařilo proměnit.

Druhý set sice Kvitová vyhrála 6:4, ale opět to na podání nebylo úplně ideálně. Za stavu 5:2 měla česká tenistka sadu pevně ve svých rukách, ale v devátém gemu o výhodu brejku přišla a jen podařený výkon na returnu ji pomohl ke srovnání skóre zápasu na 1:1.

Trápení vítězky turnaje v Birminghamu ale neskončilo a do rozhodujícího setu vstoupila velmi špatně. Prohrála si první dvě podání přes shody a rázem prohrávala 0:4. Čtvrtý gem přesto ukázal určitou naději v podobě brejkbolu, který sice nebyl využit, ale mohl českou hráčku nakopnout ke snaze o zvrat.

Nic takového se ovšem nekonalo, v pátém gemu přišla opět o servis, tentokrát dokonce čistou hrou. Sasnovičová následně duel doservírovala a udělila české tenistce kanára.

Kvitová ve Wimbledonu naposledy vypadla v prvním kole v roce 2009.