Musím s tím už něco dělat, ví Kristýna Plíšková. Pozve příště Pastrňáka?

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z WIMBLEDONU: Třetí grandslam sezony a zase konec v prvním kole. Ani na Wimbledonu nedokázala Kristýna Plíšková prorazit a vypadla s kvalifikantkou. „Na grandslamech hraju hůř než jinde. Musím to začít řešit,“ řekla Plíšková. Nestačila ani podpora otce Radka či hokejisty Davida Pastrňáka.

Skoro se zdá, jako by Kristýna Plíšková prožívala to, co dlouhou dobu trápilo její sestru Karolínu – jak uhrát dobrý výsledek na proklatých grandslamech? Maximem je pro ni zatím třetí kolo z Australian Open 2017, letos je ale bilance děsivá.

Austrálie, Paříž a teď i Wimbledon skončily pro Plíškovou hned v prvním kole. V Londýně prohrála česká tenistka s kvalifikantkou Alexandrou Drulgheruovou. „Nepodávala jsem moc dobře, ale ani povrch mi nepomohl. Ve třetím setu jsem měla šance na brejk. Nevyužila jsem je a tam se to zlomilo,“ věděla Plíšková.

Zápas to pro ni byl zvláštní – nedostala se pořádně do tempa a navíc po očku sledovala zápas sestry Karolíny, která hrála paralelně jen o pár kurtů vedle. „Občas jsem hledala na tabuli průběžné skóre. Je to blbý i proto, že tady máme tátu, který nemůže být na dvou místech zároveň,“ říkala Kristýna Plíšková.

A zazlívala pořadatelům, že program nenaplánovali jinak: „Tohle by měli zvládnout. Je tak strašně malá šance, že budeme hrát ve stejný den a čas. To jsme fakt nečekaly.“

I když se otec Radek Plíšek snažil přebíhat mezi oběma kurty a Kristýnu podporovat, nakonec to nestačilo. Stejně vydatně fandil v týmu české hráčky i hokejista David Pastrňák, kterého Plíšková na Wimbledon pozvala, oficiálně jako svého fyzioterapeuta.

„Tým zůstává, ale asi vyměním fyzioterapeuta,“ vtipkovala po prohře Plíšková. „Ne sranda. Během zápasu jsem Davida slyšela, hodně se snažil fandit a sportu rozumí,“ pochvalovala si Plíšková podporu české hokejové hvězdy.

A připustila, že by Pastrňáka (který se zná s jejím přítelem Dominikem Volkem) mohla znovu pozvat i na další grandslam – US Open. „Tam by mohl být. Z Bostonu to má kousek, tak může dorazit,“ říkala Plíšková.

Doufá ale, že do té doby se jí začne na kurtech zase víc dařit. Pětkrát za sebou prohrála 77. hráčka světa v prvním kole turnaje, z toho dvakrát na grandslamu – Roland Garros a teď i na Wimbledonu.

„Bojuju s tím jako ségra,“ připomněla Plíšková trápení sestry Karolíny, která po dlouhou dobu nemohla přejít třetí kolo. „Asi si zajdu pro radu, protože na grandslamech hraju podstatně hůř než jinde. Špatně zvládám důležité stavy. Musím to začít řešit,“ uvědomila si starší z dvojčat Plíškových.

Pomoct by ji měl i zkušený trenér František Čermák, který u Plíškové, na rozdíl od Pastrňáka, určitě zůstane i po Wimbledonu. Stejně jako kondiční trenér Ivan Machytka. „Je to těžké období, ale myslím, že to přijde. Hraju dobře, musím vydržet,“ zakončila s nadějí česká hráčka.