Wimbledon: Siniaková poslala domů šestnáctou nasazenou! Strýcová bývalou grandslamovou šampionku

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Kateřina Siniaková překvapivě postoupila do druhého kola Wimbledonu, když proti Coco Vandewegheové prohrávala již 2:5 ve třetím setu. Ve středu si také zahraje Barbora Strýcová a Lucie Šafářová, obě zkušené hráčky vyhrály ve dvou setech. Na začátek pondělního programu své utkání nezvládla Kristýna Plíšková, velké problémy měla i Karolína, ta ovšem ve třech sadách vyhrála.

Siniaková poslala domů Vandewegheovou (6:7(3), 6:3, 8:6)
Kateřina Siniaková (42.) se hned v první den Wimbledonu postarala o jedno z největších překvapení. Česká tenistka vyřadila šestnáctou hráčku světa Coco Vandewegheovou (16.), kterou udolala 6:7(3), 6:3, 8:6. Siniaková přitom ve třetím setu prohrávala již 2:5 a byla pouhé tři fiftýny od konce v turnaji.

„Jsem ráda, že jsem přes promrhané šance, utkání otočila,“ říkala po zápase Siniaková. Utkání se neslo ve velice emotivním duchu – Češka bojovala s nervy, Američanka zase se zraněním kotníku. „Chvílemi to asi vypadalo, že vítězství ani jedna z nás nechce. Že si ho nabízíme navzájem. Proto jsem ráda, že jsem to nakonec zvládla.“

Strýcová přehrála Kuzněcovovou (7:6(6), 7:5)
Barbora Strýcová (23.) si jako čtvrtá česká hráčka v pondělí zajistila postup do druhého kola Wimbledonu. Strýcová v pozdním a velmi vyrovnaném klání zdolala Světlanu Kuzněcovovou (68.) po setech 7:6(6), 7:5 Konec utkání byl velmi kuriózní, neboť Kuzněcovová si při posledním míčku zápasu vyžádala jestřábí oko a zároveň přestala hrát. Na kurtu číslo dvanáct však v danou chvíli nespolupracovala technika, čímž se fiftýn připsal na stranu Češky.

„Zápas byl hrozně těžký. Na kurtu jsem se necítila vůbec dobře, bylo důležuté udržet hlavu,“ hodnotila úspěšný vstup do turnaje Strýcová. „I když jsem nehrála světová tenis podle svých představ, tak mě držela hlava. Vracela jsem balony dlouze a znepříjemňovala jsem jí to. Cítila jsem, že mám navrch a že jsem trošku lepší,“ popisovala zkušená Češka recept na Kuzněcovovou.

Šafářová porazila K. Bondarenkovou (6:4, 6:4)
Lucie Šafářová si zajistila postup do druhého kola Wimbledonu dvouhry. Zkušená Češka v prvním zápase na podniku porazila Katerinu Bondarenkovou (79.) dvakrát 6:4. Šafářová během utkání čelila jedinému brejkbolu, který navíc odvrátila.

Sama si pak po zápase pochvalovala, jak přesvědčive utkání zvládla: „Bylo to jednoznačné, v každém setu jsem ji brzy brejkla a pak se mi hrálo dobře. Dobře jsem si držela servis. Byly těžké podmínky, protože na začátku bylo nízké sluníčko a na jedné straně nebylo skoro vidět. Navíc foukalo, ale poprala jsem se s tím dobře. První zápas super.“

Kr. Plíšková popáté v řadě vypadla v prvním kole (4:6, 6:1, 2:6)
Kristýna Plíšková (77.) ve Wimbledonu neobhájí druhé kolo z minulé sezóny. Česká tenistka v úvodním zápase na turnaji nestačila na Alexandru Dulgheruovou (141.), se kterou prohrála 4:6, 6:1, 2:6. Plíšková, které utekl začátek úvodního dějství, ve druhé sadě jednoznačně dominovala a vynutila si třetí set. Její soupeřka, úspěšná kvalifikantka, však ve třetí hře závěrečného setu odvrátila stav 15:40 při vlastním podání, aby následně vzala české tenistce podání. Servis si Kristýna Plíšková neudržela ani v osmém gemu a s turnajem se tak loučí, popáté za sebou navíc neuspěla v prvním kole hlavní soutěže dvouhry.

„Během zápasu jsem se snažila dostat do rytmu a do pohody. Tráva je suchá, možná trochu vyšší a pomalejší než jindy. Nepodávala jsem moc dobře, ale ani povrch mi nepomohl. Ve třetím setu jsem měla šance, 40:15 na dva jedna. Tam se to zlomilo. Na grandslamech dost bojuju. Hraju na nich podstatně hůř než jinde, špatně zvládám důležité stavy. Musím to začít řešit," pověděla přímo ve Wimbledonu zklamaná Plíšková.

Kar. Plíšková se o výhru připravit nenechala (7:6(2), 2:6, 6:1)
Karolína Plíšková (8.) se ve Wimbledonu bude pokoušet o třetí kolo dvouhry. Druhá nejlepší česká hráčka současnosti se na úvod turnaje nadřela na vítězství s Harriet Dartovou (171.), domácí tenistku porazila za více než dvě hodiny 7:6(2), 2:6, 6:1.

Štefková favoritku v premiéře nepřekvapila (3:6, 2:6)
Barbora Štefková (717.) svůj úvodní zápas v hlavní soutěži grandslamu nezvládla. Třiadvacetiletá tenistka v ní prohrála s Kiki Bertensovou (20.) hladce 3:6, 2:6. Štefková v první sadě dvakrát ztratila servis. Do druhého setu mohla vstoupit mnohem lépe, v úvodním gemu ale nevyužila čtyři brejkboly a následně si sama ztratila servis. O ten přišla také v osmé hře, čímž soupeřku poslala do druhého kola.

„Nemůžu říct, že jsem úplně spokojená. Těšila jsem se a myslela jsem si, že by zápas mohl být vyrovnanější. Soupeřka hrozně dobře servírovala, bylo těžké jí podání sebrat nebo si vytvořit alespoň nějakou šanci. Prohrála jsem, ale už za pár hodin nebo další den to budu hodnotit pozitivně. Podařilo se mi prokousat těžkou kvalifikací a nakonec z toho bude pozitivní turnaj,“ hodnotila Štefková přímo z místa své účinkování ve Wimbledonu.

Smitková nepřelstila Tomovou (6:7(3), 1:6)
Tereza Smitková (168.) osmifinále z roku 2014 ve Wimbledonu nezopakuje. Česká tenistka v prvním kole nestačila na Viktoriji Tomovou (135.), s bulharskou hráčkou prohrála po setech 6:7(3), 1:6. Smitková ve vyrovnaném prvním dějství sice prohrávala 2:4 a 5:6, přesto dvakrát nedovolila soupeřce dopodávat do konce vítězného setu, díky čemuž si vynutila tiebreak. Ve zkrácené hře však na Bulharku nenašla recept, ve druhém setu poté nedokázala stáhnout ztrátu 0:5.

„V prvním setu hodně foukalo a chytili jsme kurt, kde se to každou chvíli střídalo. Měla jsem s tím problémy a nemohla jsem se dostat ke své hře. Ona mi utekla a pak už se to těžko dohánělo, i když jsem dokázala uhrát tiebreak. Tam měla trochu víc štěstí ze začátku, vedla už 5:0 a těžko s tím něco dělat. Ve druhém setu byla nahoře, neudělala žádnou chybu, já jsem se snažila zatlačit, ale udělala jsem pár těsných chyb. Bohužel jsem nezvítězila, ale i tak jsem ráda, že jsem si tady mohla zase zahrát," promluvila o utkání Smitkové, která se hned po Wimbledonu přemístí na antukové turnaje.

Zápasy bez české účastí

Wawrinka udolal Dimitrova (1:6, 7:6(3), 7:6(5), 6:4)
Stan Wawrinka (224.) ve šlágru pondělního dne otočil duel s Grigorem Dimitrovem (6.), švýcarský tenista vyhrál 1:6, 7:6(3), 7:6(5), 6:4. Wawrinka po ztraceném úvodním setu si druhou sadu i přes problémy pohlídal, ve třetím dějství však jeho soupeř servíroval na vítězství v setu. To se ovšem Dimitrovovi nepovedlo, stejně jako využít dva setboly na returnu ve dvanácté hře za stavu 15:40. Závěrečný set rozhodl jediný brejk a to v posledním gemu.

Wimbledon opouští rovněž Svitolinová
Úvodní den Wimbledonu se nepodařil favoritkám. Po Stephensové, Vandewegheové končí dokonce Elina Svitolinová (5.). Ukrajinská tenistka v prvním kole padla s Tatjanou Mariaovou po sadách 6:7(3), 6:4, 1:6. Svitolinová tak na třetím grandslamovém podniku sezóny nejdále došla v osmifinále, dříve navíc ani nepřekročila druhé kolo.

S. Williamsová zahájila bez ztráty setu (7:5, 6:3)
Serena Williamsová (181.) zvládla první kolo letošního Wimbledonu. Americká hračka za necelou hodinu a půl vyřadila Arantxu Rusovou (105.) po setech 7:5, 6:3.

Čilič na úvod nezaváhal (6:1, 6:4, 6:4)
Marin Čilič (5.) bez problémů zvládl úvodní kolo letošního Wimbledonu. Loňský finalista v prvním utkání na podniku nezaváhal s Jošito Nišiokou (256.), japonského soupeře za hodinu a tři čtvrtě porazil 6:1, 6:4, 6:4, když v zápase ani jednou nepřišel o servis.

Stephensová končí na raketě Vekičové (1:6, 3:6)
Sloane Stephensová (4.) nenaváže na úspěšné French Open, kde došla do finále. Americká hráčka ve Wimbledonu skončila hned v úvodním kole, když proti Donně Vekičové (55.) padla 1:6, 3:6.

Rybáriková semifinále neobhájí (5:7, 3:6)
Magdaléna Rybáriková (19.) loňské skvělé tažení Wimbledonem nezopakuje. Slovenská tenistka v úvodním kole dvouhry neuhrála ani set proti Soraně Cirsteaové, proti rumunské soupeřce prohrála 5:7, 3:6. Rybáriková tak v žebříčku přijde o cenných 720 bodů, minulý rok zde totiž došla až do semifinále.

Plíškovou vyzve Azarenková (7:6(4), 6:3)
Karolína Plíšková (8.) se o své premiérové třetí kolo Wimbledonu potká s Viktorií Azarenkovou (87.). Běloruska v pondělním utkání porazila Jekatěrinu Alexandrovovou (110.) 7:6(4), 6:3.

Wozniacká přišla o tři gemy (6:0, 6:3)
Caroline Wozniacká (2.) zažila vydařený vstup do letošního Wimbledonu. Sedmadvacetiletá tenistka v prvním kole smetla Varvaru Lepchenkovou (97.) 6:0, 6:3 a navázala tak na vítězný podnik v Eastbourne.

Pondělní program Wimbledonu
Centrální kurt
Roger Federer (SUI) – Dušan Lajovič (SRB) 6:1, 6:3, 6:4
Varvara Lepchenková (USA) – Caroline Wozniacká (DEN) 0:6, 3:6
Stan Wawrinka (SUI) – Grigor Dimitrov (BUL) 1:6, 7:6(3), 7:6(5), 6:4

Kurt č. 1
Donna Vekičová (CRO) – Sloane Stephensová (USA) 6:1, 6:3
Liam Broady (GBR) – Milos Raonic (CAN) 5:7, 0:6, 1:6
Arantxa Rusová (NED) – Serena Williamsová (USA) 5:7, 3:6

Kurt č. 2
Marin Čilič (CRO) – Jošito Nišioka (JPN) 6:1, 6:4, 6:4
Johanna Larssonová (SWE) – Venus Williamsová (USA) 7:6(3), 2:6, 1:6
Gael Monfils (FRA) – Richard Gasquet (FRA) 7:6(6), 7:5, 6:4
Elina Svitolinová (UKR) – Tatjana Mariaová (GER) 6:7(3), 6:4, 1:6

Kurt č. 3
Sam Querrey (USA) – Jordan Thompson (AUS) 6:2, 6:4, 6:3
Ajla Tomljanovicová (AUS) – Madison Keysová (USA) 4:6, 2:6
John Isner (USA) – Yannick Maden (GER) 6:2, 7:6(4), 7:5
Coco Vandewegheová (USA) – KATEŘINA SINIAKOVÁ 7:6(3), 3:6, 6:8

Kurt č. 12
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – Harriet Dartová (GBR) 7:6(2), 2:6, 6:1
Daniil Medveděv (RUS) – Borna Čorič (CRO) 7:6(6), 6:2, 6:2
Norber Gombos (SVK) – Kevin Anderson (RSA) 3:6, 4:6, 4:6
Světlana Kuzněcovová (RUS) – BARBORA STRÝCOVÁ 6:7(6), 5:7

Kurt č. 18
Lucas Pouille (FRA) – Denis Kudla (USA) 6:3, 6:3, 2:6, 6:3
Jekatěrina Alexandrovová (RUS) – Victoria Azarenková (BLR) 6:7(4), 3:6
Stefanos Tsitsipas (GRE) – Gregoire Barrere (FRA) 6:3, 6:4, 6:7(3), 7:5
Julia Görgesová (GER) – Monica Puigová (PUR) 6:4, 7:6(7)

Kurt č. 4
Jevgenija Rodinová (RUS) – Antonia Lottnerová (GER) 3:6, 7:5, 6:4
Guillermo Garcia-Lopez (ESP) – Gastao Elias (POR) 6:2, 6:4, 6:2
Malek Jaziri (TUN) – Jared Donaldson (USA) 6:7(5), 3:6, 1:6
TEREZA SMITKOVÁ – Viktorija Tomovová (BUL) 6:7(3), 1:6

Kurt č. 5
Peter Polansky (CAN) – Dennis Novak (AUT) 2:6, 3:6, 6:7(7)
Luksika Kumkhumová (THA) – Bernarda Peraová (USA) 4:6, 6:2, 6:3
John-Patrick Smith (AUS) – Andreas Seppi (ITA) 2:6, 4:6, 1:6
Lesja Curenková (UKR) – Timea Babosová (HUN) 7:5, 6:2

Kurt č. 6
Alexandra Dulgheruová (ROU) – KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ 6:4, 1:6, 6:2
Petra Martičová (CRO) – Jekatěrina Makarovová (RUS) 6:7(0), 6:2, 3:6
John Millman (AUS) – Stefano Travaglia (ITA) 6:7(8), 6:3, 7:5, 6:2
20:00 Vera Lapková (BLR) – Christina McHaleová (USA) 5:7, 7:5, 3:2 utkání se bude dohrávat 3.7.

Kurt č. 7
Gilles Müller (LUX) – Michael Mmoh (USA) 7:5, 4:6, 7:6(7), 3:6, 6:1
Aleksandra Kruničová (SRB) – Madison Brengleová (USA) 6:2, 3:6, 3:6
Ryan Harrison (USA) – Roberto Carballes Baena (ESP) 6:1, 6:4, 6:2
Viktorija Golubicová (SUI) – Ons Jabeurová (TUN) 6:2, 3:6, 3:6

Kurt č. 8
Mona Barthelová (GER) – Yanina Wickmayerová (BEL) 5:7, 4:6
Camila Giorgiová (ITA) – Anastasija Sevastovová (LAT) 6:1, 2:6, 6:4
Yuki Bhambri (IND) – Thomas Fabbiano (ITA) 6:2, 3:6, 3:6, 2:6
19:25 Radu Albot (MDA) – Pablo Carreno Busta (ESP) 3:6, 6:0, 6:7(5), 6:2, 3:1 utkání se bude dohrávat 3.7.

Kurt č. 10
Sergij Stachovskij (UKR) – Joao Sousa (POR) 6:3, 6:3, 5:7, 1:6, 6:4
Ja-fan Wang (CHN) – Anna Blinkovová (RUS) 7:6(4), 4:6, 4:6
Lukáš Lacko (SVK) – Benjamin Bonzi (ITA) 4:6, 6:3, 7:6(5), 6:4

Kurt č. 11
Magdaléna Rybáriková (SVK) – Sorana Cirsteaová (ROU) 5:7, 3:6
Jason Kubler (AUS) – Guido Pella (ARG) 4:6, 5:7, 6:4, 6:7(3)
Laslo Djere (SRB) – Paolo Lorenzi (ITA) 6:7(1), 7:6(3), 2:6, 4:6

Kurt č. 14
Jan-Lennard Struff (GER) – Leonardo Mayer (ARG) 3:6, 6:7(5), 7:6(5), 7:6(5), 6:1
Bertensová (NED) – BARBORA ŠTEFKOVÁ 6:3, 6:2
Irina Beguová (ROU) – Katie Swanová (GBR) 2:6, 2:6

Kurt č. 15
Nicolas Jarry (CHI) – Filip Krajinovič (SRB) 6:3, 3:6, 7:6(5), 6:4
Viktoria Kužmová (SVK) – Rebecca Petersonová (SWE) 6:7(3), 6:7(9)
Steve Johnson (USA) – Ruben Bemelmans (BEL) 5:7, 3:6, 6:4, 7:6(0), 6:8

Kurt č. 16
Philipp Kohlschreiber (GER) – Jevgenij Donskoj (RUS) 6:2, 6:4, 7:5
Ricardas Berankis (LTU) – Mackenzie McDonald (USA) 6:4, 6:7(8), 3:6, 6:7(6)
Anna Karolína Schmiedlová (SVK) – Kristina Mladenovicová (FRA) 7:5, 2:6, 2:6
Aryna Sabalenková (BLR) – Mihaela Buzarnescuová (ROU) 7:6(3), 1:6, 4:6

Kurt č. 17
Šuaj Čang (CHN) – Andrea Petkovicová (GER) 4:6, 6:4, 2:6
Ivo Karlovič (CRO) – Michajl Južnyj (RUS) 4:6, 7:5, 7:6(7), 6:3
Adrian Mannarino (FRA) – Christian Garin (CHI) 6:3, 1:6, 7:6(4), 6:2
Katerina Bondarenková (UKR) – LUCIE ŠAFÁŘOVÁ 4:6, 4:6

Aljaž Bedene (SLO) – Cameron Norrie (GBR) 4:6, 7:6(4), 7:6(4), 6:4
Agnieszka Radwanská (POL) – Elena-Gabriela Ruseová (ROU) 6:3, 4:6, 7:5