To mám snad být doma 24 hodin denně? Serena se rozohnila nad dopingovou kauzou

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Ještě viditelně rozladěná přijela na Wimbledon Serena Williamsová. Kromě zdravotních trablů totiž v minulých týdnech řešila i aféru s antidopingovým testem, který nepodstoupila. „Je to pro mě velký šok a zklamání,“ říká americká hvězda o incidentu, který nejspíš opravdu nebyl způsoben její vinou.

V půlce června brzy ráno zazvonila na dveře rezidence Sereny Williamsová kontrolorka USADA (Americká antidopingová agentura). Chtěla u americké tenistky provést test na doping. Jenže Williamsová nebyla v tu chvíli doma, na což ale zaměstnankyně USADA nedbala a odmítla dům opustit.

„Každý den mám vyhrazený čas, kdy mě můžou přijít testovat. A můj čas byl ve skutečnosti až o 12 hodin později, než ten den přišli,“ vysvětlovala teď novinářům Williamsová, proč nebyla doma. Vyhrazený čas pro dopingové kontroly je jedna hodina denně.

„Nevím, proč přišli ráno, ale je to jejich právo. Ale pokud nejsem doma, měli by prostě odejít. Což neudělali a já nevím proč. Prý že bych se přece mohla vrátit,“ kroutila Američanka nevěřícně hlavou, když popisovala, co jí vyprávěl její asistent.

Právě ten zaměstnankyni USADA do rezidence pustil, aniž by tušil, jaké následky to způsobí. Kontrolorka odmítla odejít a nakonec zaznamenala Williamsové zmeškaný test. Pokud se tenistce nasčítají tři takové testy za rok, může být suspendována.

„Vždyť to naprosto nedává smysl. Vezměte si to – já bych přece musela být 24 hodin denně doma, abych tyhle návštěvy mohla zvládnout,“ bránila se Williamsová, když se jí na nepříjemný incident zeptali v Londýně novináři.

Šéf USADA nakonec vzkázal do médií, že Williamsové se tento zmeškaný test určitě počítat nebude. Netýkal se prý vyhrazeného času, kdy by měla být tenistka přítomná doma, ale byl proveden jako náhodná kontrola, u které v případě nepodstoupení nehrozí sankce.

Stále však zůstává ve vzduchu jiná otázka – proč je Serena Williamsová kontrolována tak často. Americký webový portál Deadspin totiž v návaznosti na červnový incident zjistil, že u nejslavnější tenistky světa měl být červnový test už šestým od začátku roku.

Kdežto například její sestra Venus byla testována dvakrát, stejně jako Coco Vandewgheová. Madison Keysová byla kontrolována pouze jednou a na žebříčku níže postavené Američanky dokonce ani jednou.

Jde o šikanu? Sama Williamsová se snažila slova mírnit: „Vždycky jsem chtěla v tenise dosáhnout rovnosti. A nejenom co se pohlaví týče. Pokud každého budou testovat pětkrát jako mě, tak v pořádku. Ale takhle to vypadá, že mě vytlačují mimo.“