Odvážný tip Navrátilové: Favoritkou Wimbledonu je pro mě Serena, šance dávám také Kvitové

- Jan Havlovic

Kvitová? Muguruzaová? Nebo snad Wozniacká? Martina Navrátilová hledá hlavní favoritku letošního Wimbledonu až na 183. místě světového žebříčku. Největší adeptkou na zisk blyštivé trofeje je podle tenisové legendy další legenda – Serena Williamsová. „Postavení v rankingu je nepodstatné. Hlavní favoritkou je pro mě Serena,“ hlásí odvážně Navrátilová.

„Možná si myslíte, že jsem to se svým tipem přehnala, ale kdo by měl být před Serenou?“ ptá se Navrátilová na začátku svého blogu pro stránky WTA. „Její postavení v žebříčku je zcela nepodstatné. Mohla by být klidně v desáté stovce žebříčku, i tak by byla mou favoritkou,“ pokračuje legendární tenistka.

Serena Williamsová odehrála od svého návratu z mateřské dovolené pouze čtyři turnaje. Na trávě neabsolvovala šestatřicetiletá Američanka jediný soutěžní zápas, přesto je považována mnohými odborníky za favoritku, včetně Navrátilové, která bude na Wimbledonu komentovat zápasy pro stanici BBC.

„Když se podíváte na ostatní hráčky s ambicemi na vítězství – mají někdy špatné dny, kdy mohou prohrát s někým, s kým by normálně neprohrály. To Serena nemá,“ upozorňuje Navrátilová, která do užšího okruhu favoritek zařadila Sereny starší sestru Venus, Petru Kvitovou, úřadující šampionku Muguruzaovou nebo Rusku Šarapovovou.

„Pokud Wimbledon skutečně vyhraje, nebudu překvapená, protože to je zkrátka Serena,“ říká bývalá světová jednička. „Vítězstvím by získala 24. grandslamový titul, čímž by vyrovnala rekord Margaret Courtové,“ upozorňuje Navrátilová na hlavní motivaci šestatřicetileté Američanky před letošním Wimbledonem.

Navrátilová při své analýze favoritek neopomněla ani českou tenisovou hvězdu Petru Kvitovou, která dorazila do All England Clubu ve skvělé formě. „Pokud by to tady Petra opravdu vyhrála, byl by to neskutečně emotivní moment. Už jen fakt, že Petra po tom všem zase hraje tenis a má vůbec šanci na vítězství ve Wimbledonu je neskutečné,“ dodává jednašedesátiletá členka Tenisové síně slávy.

Sama Navrátilová hru na trávě milovala a v All England Clubu triumfovala celkem devětkrát. Podobný potenciál možná vidí také v aktuální světové osmičce, avšak dosáhnout na fenomenální počin Navrátilové by bylo pro osmadvacetiletou Kvitovou velmi náročné. „Její hra je pro trávu ideální. Je možná v nejlepší formě. Letos vyhrála již pět titulů, a tak se může jistit sebejistě,“ věří Navrátilová kvalitám nové české tenisové jedničky.