Šikana? Neodbytná kontrolorka nechtěla opustit dům Sereny Williamsové

- Jan Vojkůvka

Jedna z nejlepších tenistek historie, Serena Williamsová, neprožívá snadný návrat na dvorce. Kromě zdravotních problémů, jež zavinily nejen komplikace během porodu, ale také snaha dostat se opět do vrcholné formy, je nebývale často podrobována testům na doping. Šokujícím však byl zejména ten poslední, který nakonec ani nepodstoupila.

Serena Williamsová byla od začátku roku testována na doping už celkem pětkrát, což je mnohem víc, než u ostatních špičkových amerických tenistek (kupříkladu její sestra Venus byla testována dvakrát, Sloane Stephensová jednou a dvakrát se musela podrobit testu CoCo Vandewegheová).

Aby toho však nebylo málo, 14. června měl proběhnout již šestý mimosoutěžní test na přítomnost dopingu v její krvi. Navíc nebyl nijak ohlášený a jednalo se tak o překvapivý krok agentury USADA, což je americká antidopingová agentura.

Kontrola měla proběhnout v 8:30 ráno, kdy se kontrolorka objevil u domu Williamsové, jež ale nebyla doma. Asistent slavné tenistky vpustil agentku dovnitř, ale to v tu chvíli netušil, že zaměstnankyně USADA bude i přes nepřítomnost Williamsové odmítat opustit její domov.

Překvapivé a neodbytné chování kontrolorky neuniklo ani samotné tenistce, která se informaci o nečekaném návštěvníkovi dozvěděla. Obratem kontaktovala šéfa ženského profesionálního okruhu WTA Steva Simona, který webu Deadspin přiznal, že si Williamsová postěžovala na neohlášené testování i netradiční chování kontrolorky.

Webu Deadspin se podařilo zjistit, že šéf WTA zkontaktoval ředitele USADA Travise Tygarta a řekl mu, aby své zaměstnankyni zavolal a promluvil si s ní. V rozhovoru pro web to přiznal sám Simon.

Jak se celá nepříjemná situace řešila, se ale zjistit nepodařilo. Podle všeho však Williamsová neplánovaný test vůbec nepodstoupila.