Tohle musíte vidět! Wimbledon odhalil pozadí nejlepšího zápasu všech dob

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Nejlepší zápas tenisové historie? To je finále Wimbledonu 2008. Roger Federer, Rafael Nadal a pětisetová magie, která měla naprosto všechno a navždy přepsala dějiny bílého sportu. Po deseti letech vzpomněli organizátoři Wimbledonu na zápas unikátním filmem, který v exkluzivní novinářské předpremiéře viděl přímo v Londýně i Tenisový svět.

26letý Federer nastupuje na kurt v elegantním bílém svetříku, 22letý Nadal v tílku. Až úsměvné protiklady v mnoha směrech. A do toho lehké chvění červencového podvečera ve Wimbledonu. Málokdo tehdy věřil tomu, že tenhle zápas překoná pětisetové finále z předešlého roku 2007...

Jenže, stalo se. Nadal vyhrál po neskutečném thrilleru 9:7 v pátém setu. 

Ano, tenhle film by měl vidět každý tenisový fanoušek. Hodinu a půl dlouhý snímek Strokes of Genius (Údery géniů) sleduje vývoj slavného finále z roku 2008 a šikovně při tom odbočuje k vykreslení charakterů Federera a Nadala – dvou hrdinů oděných v bílém.

Dokument z dílny americké televize Tennis Channel tedy není pouhou rekonstrukcí slavného finálového mače. který nakonec skončil Nadalovým vítězstvím a přerušením Federerovy šňůry pěti titulů v řadě. Přináší navíc exkluzivní pohled do zákulisí obou rivalů.

O slavných tenistech mluví třeba Federerovy rodiče nebo Nadalův strýc Toni, který měl pro Španělovu kariéru zásadní význam. Ve filmu se objevuje i Martina Navrátilová, současní i bývalí trenéři obou hvězd a dokonce i umpirový rozhodčí, který finále před deseti lety řídil.

V zatím nezveřejněných záběrech se pak zobrazují scény, kdy například dospívající Federer mlátí s raketami a pochybuje o sobě. Než nakonec najde vnitřní klid, který ho dostane až výkonnostnímu vrcholu. A tam se film zase vrací do slavného wimbledonského klání z roku 2008.

Samozřejmě pak v dokumentu po deseti letech mluví i samotní Nadal s Federerem. Značně zestárlí, ale o to vtipněji působí fakt, že letos by si to ve finále Wimbledonu klidně mohli rozdat zase znovu...

„Hodně mě tehdy rozhodilo, že jsem měsíc před tím dostal od Rafy takový výprask ve finále Roland Garros,“ přiznal na rovinu Federer, proč jako král Wimbledonu (a vítěz pěti předešlých ročníků) najednou překvapivě prohrával s Nadalem 0:2 na sety.

Nic ale nebylo hotové. Švýcar se neskutečně zvedl a vyhrál další dva sety v tiebreaku. Utkání se blížilo k večeru, nad centrálním kurtem se stmívalo, zápas se navíc musel dvakrát přerušit kvůli dešti…

Film postupně graduje – nádherné záběry na zápas z různých kamer střídají komentáře obou aktérů, i po dekádě dosti emotivní a plné detailních vzpomínek na určité chvilky zápasu. Až se dokument nakonec dostává k vyvrcholení unikátního mače, který nejspíš žádný jiný zápas dlouho nepřekoná.

A všechno do sebe zapadá – divák se kromě konce neskutečného zápasu dostává i k objasnění samotné podstaty největší tenisové, a možná i sportovní rivality všech dob.

Film Strokes of Genius je naprostou lahůdkou, devadesátiminutovým inspirativním pohlazením po duši nejen tenisových fanoušků. Jednoduchý a účinný scénář s unikátním obsahem a osobnostmi na pozadí nejlepšího zápasu historie fungují na jedničku.

Nezbývá než říct – tohle musít vidět.

Oficiální premiéra filmu pro veřejnost by měla proběhnout 1. července na kanálech americké televize Tennis Channel a britské BBC, 3. července pak Strokes of Genius poběží na americké stanici CW a dalších kanálech v USA. Dokument bude dále i pro české fanoušky ke stažení na iTunes, tvůrci dále jednají o dalších způsobech, jak film dostat do Evropy.