Češi v akci: Šafářová prohrála s Bouchardovou, v Montrealu postupuje Plíšková, v Torontu Berdych i Štěpánek

- Jan Havlovic, Jan Vojkůvka

Světová tenisová špička se již přesunula do zámoří, kde na začátku tohoto týdne začíná tradiční Rogers Cup v Montrealu a Torontu, který rovněž slouží jako poslední přípravný turnaj před olympiádou. V Montrealu se představily Karolína Plíšková s Lucií Šafářovou, v kanadském Torontu bojovali o postup Tomáš Berdych a Radek Štěpánek.

To byl uragán! Petra Kvitová se vrátila na kurty po kratší pauze, avšak ta na jejím výkonu vůbec nebyla znát. Česká tenisová jednička do utkání vlétla, v první sadě povolila své soupeřce pouze jeden gem a ujala se vedení v poměru 6:1. I druhý set nabídl podobný průběh s tím rozdílem, že tentokrát se polské tenistce povedly získat dva gemy. Rodačka z Fulneku vstoupila do turnaje v Montrealu ve velkém stylu, v dalším kole čeká Petru vítězka duelu Cornetová, Petkovicová.

Kanadský Rogers Cup narušil během včerejšího dne déšť, a tak se utkání dohrávala s velkým zpožděním.

Plíšková otočila duel v Montrealu

Do dnešního programu slavného turnaje zasáhla Karolína Plíšková, která se vrátila na kurty po necelém měsíci. Naposledy se rodačka z Loun představila na Wimbledonu. Na kanadském betonu čekala aktuálně 17. hráčku světového žebříčku konfrontace s Ukrajinkou Bondarenkovou, jež prošla v Montrealu kvalifikací, během které neztratila ani set.

A výborně vstoupila i do prvního vzájemného utkání s Plíškovou. První set vyhrála Ukrajinka 6:3, když na první brejk dosáhla už ve druhém gemu, ale za stavu 3:1 o své podání i výhodu přišla. Dohnala ji zpět hned vzápětí, v šesté hře opět prorazila servis Plíškové a sadu doservírovala. Druhý set naopak byl zcela v režii Plíškové, která se ujala rychle vedení a dotáhla to až na 5:0. Následně sice prohrála dva gemy, ale na returnu v osmém gemu proměnila druhý setbol a srovnala stav zápasu.

Plíšková se výrazně zlepšila na servisu a bylo to znát ve třetím setu, ve kterém ani jednou nepřišla o podání. Také Bondarenková se dlouho držela a málem sadu dotáhla do tiebreaku, jenže ve dvanácté hře nabídla soupeřce dva brejkboly, které byly zároveň mečboly a ten druhý v pořadí Plíšková využila. Zvítězila tak 5:7, 6:2, 7:5.

Druhou českou zástupkyní během dnešního programu Rogers Cupu byla Lucie Šafářová, která si po představení v All England Clubu naordinovala menší pauzu a na kurty se vrací po třech týdnech. Rodačku z Brna čekal v úterý pikantní souboj s domácí Eugenií Bouchardovou, která se na kanadské půdě těší velké podpory fanoušků. Pro Šafářovou však mluvila vzájemná bilance, neboť Češka dokázala v obou případech, kdy se tyto tenistky potkaly, uspět.

V samotném utkání ale nezačala nijak ideálně a hned ve druhém gemu ztratila podání. V průběhu první sady si vypracovala několik šancí na returnu a dokonce v sedmé hře získala ztracený servis zpět, ale hned vzápětí, v osmém gemu, Bouchardová opět odskočila a následně proměnila druhý setbol. Vyhrála první set 6:3.

Druhý set skončil stejným výsledkem, akorát v opačném gardu. Šafářové k tomu pomohl brejk hned v druhém gemu. Od té chvíle Bouchardová byla na servisu nepokořitelná, ale na returnu nevyužila tři brejkboly a české tenistce se podařilo sadu doservírovat.
Třetí set byl ještě více o servisu, než prostřední dějství a průběh sady pomalu směřoval k vyvrcholení v tiebreaku. Obě hráčky se jen marně snažily vypracovat si na returnu nějakou příležitost a to až do dvanáctého gemu, kdy při podání Šafářové získala kanadská tenistka tři brejkboly, ale využít je nedokázala. Česká hráčka přes tři shody srovnala na 6:6 a drama musela rozhodnout zkrácená hra.

Šafářová ovšem neudržela vedení 3:1 a Bouchardová rychle otočila. Obrala Šafářovou o oba servisy a po následném uhájení svých se dostala ke třem mečbolům. Šafářová na pokraji vyřazení nedokázala už zmobilizovat síly k odporu a hned první mečbol její soupeřka, navíc na returnu, využila.

Berdych postoupil do 3. kola

Do další části letošní sezony vstoupil také Tomáš Berdych, který rovněž po Wimbledonu trénoval a nabíral síly, které bude v závěru sezony potřebovat. Ve druhém kole turnaje v Torontu se Berdych dostal k parádnímu obratu, jenž v utkání s Chorvatem Bornou Čoričem zahájil zápas nejhůře, jak jen mohl. Ztratil servis hned v prvním gemu a do konce úvodní sady nedokázal toto zaváhání napravit. Od druhého dějství to však byl český tenista, komu se dařilo lépe na returnu a na servisu už toho Čoričovi příliš nepovolil.

Druhý set ovládl český tenista 6:1 a ten třetí 6:4, přičemž za obě sady povolil Čoričovi jen jeden brejkbol a naopak sám na returnu vytvářel na soupeře velký tlak. Ve čtvrtém gemu třetího setu sice Čorič přinutil Berdycha hrát přes čtyři shody, ale k brejkbolu se nedostal a tím jeho odpor v podstatě skončil.

Paire nepotvrdil roli favorita

Úspěšný vstup do hlavní soutěže v Torontu má za sebou Radek Štěpánek. Ten se v kanadské metropoli musel vypořádat už s nepříjemnou dvoukolovou kvalifikací, ale možná i větší rozehranost mu pomohla k tomu, aby do zápasu s favorizovaným čtrnáctým nasazeným Benoitem Pairem šel v roli černého koně. A to se skutečně potvrdilo!

Zápas to byl trochu i kontroverzní, Paire totiž neunášel slabší chvilky ve své hře a rozhodnutí lajnové rozhodčí, které ho ve pátém gemu rozezlely natolik, že následně v rychlém sledu obdržel dvě varování a v šesté hře trestný fiftýn. Štěpánek v té chvíli už vedl 4:1 s výhodou brejku a přes shodu se propracoval k dalšímu brejkbolu, který přetavil v zisk soupeřova servisu a šel podávat na vítězství. Paire sedmý gem tak trochu odchodil a Štěpánek si čistou hrou sadu doservíroval.

Druhý set zahájila pořádná maratonská bitva hned v prvním gemu. Štěpánek si při servisu soupeře vypracoval tři neúspěšné brejkboly a až po páté shodě a čtvrtém brejkbolu opět slavil proražení Francouzova podání. Paire mohl sice hned vzápětí odpovědět, ale svou příležitost nevyužil. Oba tenisté si následně drželi servisy a Paire se dostal do velké šance v osmé hře, jenže nevyužil ani jeden ze tří brejkbolů a to ho stálo zápas. Štěpánek totiž vzápětí na returnu získal možnost dvou mečbolů, ten druhý přetavil v závěrečný míček zápasu a postoupil do druhého kola. V něm se český veterán utká s domácí divokou kartou Peterem Polanskym.

Konečný zvládl bitvu v Segovii

Ve více než dvouhodinovou třísetovou bitvu se proměnil střet Michala Konečného s Francouzem Guezem, který do zápasu vstoupil o poznání lépe než český tenista a rychle se ujal vedení 4:1. Konečný sice ještě dokázal zabojovat, ale nakonec na dokonání obratu nedosáhl, a prohrál první sadu 5:7. Ve druhém dějství se obrázek hry zcela otočil a Konečný si vynutil rozhodující set po výhře 6:2.

Třetí set byl hodně divoký z hlediska Konečného servisu. Na returnu mu to padalo a už v pátém gemu měl šanci potvrzovat brejk, jenže ho servis zradil. To se opakovalo v desátém gemu, kdy Konečný s výhodou brejku podával na vítězství a měl dva mečboly, jenže na oba trefil dvojchybu a Guez dokázal chytit příležitost za pačesy a využít následný nabídnutý brejkbol. Hned v následujícím gemu však Konečný obral Gueze opět o servis a šel znovu podávat na vítězství - a tentokrát, i přes menší problémy dokázal servis udržet a postoupit po výhře 7:5.

Do druhého kola na španělském turnaji prošel také Lukáš Rosol. Na něho čekal norský kvalifikant Durasovic, člen osmé stovky světa, který sice dokázal v určitých chvílích dostat druhého nasazeného pod nepříjemný tlak, ale ze svých šancí nic nevytěžil. Rosol naopak v každé sadě uhrál jeden důležitý brejk a došel si tak pro postup po výhře dvakrát 6:4.

ATP/WTA

ROGERS CUP MONTREAL (ženy, tvrdý povrch, 2 413 663 USD, 1. kolo dvouhry)

Miagda Linetteová (POL, 86.) - PETRA KVITOVÁ (13.) - 1:6, 2:6
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) - Katerina Bondarenková (UKR, 64.) 5:7, 6:2, 7:5
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (28.) - Eugenie Bouchardová (CAN, 42.) 3:6, 6:3, 6:7 (3)

ROGERS CUP TORONTO (muži, tvrdý povrch, 4 089 740 USD, 1. kolo dvouhry)

RADEK ŠTĚPÁNEK (129.) - Benoit Paire (FRA, 28.) 6:1, 6:3
Borna Ćorić (CRO, 53.) - TOMÁŠ BERDYCH (8.) 6:4, 1:6, 4:6

ROGERS CUP MONTREAL (ženy, tvrdý povrch, 2 413 663 USD, 1. kolo čtyřhry)

Liang (CHN), Melicharová (USA) - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ, STRÝCOVÁ (8) 2:6, 4:6

CHALLENGER TOUR

Advantage Cars Prague Open 2016 (muži, antuka, 42 500 eur, 1. kolo dvouhry a čtyřhry)

Kompletní zpravodajství z pražského turnaje naleznete zde.

Open Castilla Y León (muži, tvrdý povrch, 64 000 eur, 1. kolo dvouhry)

MICHAL KONEČNÝ (285.) - David Guez (FRA, 243.) 5:7, 6:2, 7:5
Viktor Durasović (NOR, 706.) - LUKÁŠ ROSOL (83.) 4:6, 4:6

Open Castilla Y León (muži, tvrdý povrch, 64 000 eur, osmifinále čtyřhry)

Horánský (SVK), KONEČNÝ - Chiudinelli (SUI), Setkić (BIH) 3:6, 6:7 (6)

ITF/FUTURES

Advantage Cars Prague Open 2016 (ženy, antuka, 75 000 USD, 1. kolo dvouhry a čtyřhry)

kompletní zpravodajství z pražského turnaje naleznete zde.

 Future-Tennis-Weis 2016 (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry)

Sebastian Ofner (AUT, 543.) (3) - YVO PANÁK (2095.) 6:3, 6:4

Banca Transilvania Open (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry)

FILIP BRTNICKÝ (810.) (6) - Victor Vlad Cornea (ROU, 1290.) 7:5, 2:6, 5:7

Soho Square Egypt F17 Men´s Futures (muži, tvrdý povrch, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry)

JALOVIEC, Mousley (AUS) (1) - Echargui, Kilani (TUN) 7:5, 6:4