Petra ještě není stoprocentní, upozorňuje Vaněk ohledně šancí Kvitové. A nechce dopustit problémy

- Radek Štohl

Velké naděje se vkládají do Petry Kvitové na blížícím se Wimbledonu. Podle jejího trenéra Jiřího Vaňka to není pouze o letošní velké formě, ale celkovém působení na travnatém povrchu. Vaněk se pro oficiální stránky WTA rovněž rozpovídal o prvních trénincích na trávě.

Sezóna 2018 vychází Kvitové skutečně náramně. Během šesti měsíců získala už pět titulů, včetně nedávné trofeje z Birminghamu. Od pondělí se navíc opětovně stane nejlepší Češkou dvouhry, když na pomyslném žebříčku vystřídá Karolínu Plíškovou.

A rozhodně by se nezlobila, kdyby 14. července potřetí v kariéře dobyla Wimbledon. „To vítězství by bylo velmi emotivní," nechal se slyšet Vaněk. „V tenise však o tom tak přemýšlet nemůžete, jinak si sami na sebe zbytečně vytvoříte příliš velký tlak. Zajisté jí to ale hlavou probíhá, příběh by to byl skvělý," pokračoval čtyřicetiletý kouč.

„Osobně se Petru snažím připravit, aby zůstala soustředěná na každý zápas. Když budete přemýšlet dopředu, začnete mít problémy," nabádá bývalý profesionální tenista, pro kterého bylo maximem druhé kolo grandslamových turnajů. Včetně třech účastí ve slavném All England Clubu.

Nyní je však plně koncentrovaný na práci u Petry Kvitové. „Je to teprve rok a půl od oné události a stále ještě není stoprocentní. Pracujeme ovšem velmi tvrdě a jdeme krůček po krůčku."

„Zajisté se potřebuje vypořádat s okolním tlakem, jelikož na trávě vždy patří k favoritkám. Ten tlak ale ze sebe potřebuje setřást, aby si mohla užívat svoji hru. Pokud se tak děje a hraje svůj nejlepší tenis, tak poté se k nim může řadit." 

Kvitová v kariéře nastoupila téměř k 70 utkáním na travnatém povrchu a její bilance zde není vůbec špatná. Kromě zisku dvou grandlamových trofejí ještě ve Wimbledonu došla do semifinále, dvakrát do čtvrtfinále a na trávě získala další dva tituly.

„Petra má tento povrch velmi ráda. Pokaždé je šťastná, když se na něj vrací, od začátku se jen usmívá. A to hned od prvního tréninku. Pro mě je to skoro, jako by se na té trávě narodila," dodal na závěr s nadsázkou.