Hrozba pro Wimbledon. Způsobí teplo další bolestivé pády?

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z WIMBLEDONU: Londýn se topí v nezvyklých vedrech a jasném suchém počasí. A předpověď na první týden Wimbledonu není jiná. Loni podobné podmínky rychle zničily kurty, na kterých se zranilo několik tenistů.

Hlavně hrozivá scéna se zraněním Bethanie Mattekové Sandsové před rokem obletěla svět. Američanka si odepsala koleno na nepříliš dobře připraveném kurtu číslo 17 a organizátoři se dostali pod palbu.

Nepřiznali svou špatnou práci, ale zároveň dodali, že kurty mohlo zničit teplé počasí. Ještě hůř bylo, když se jen o kurt vedle zranila i Kristina Mladenovicová, která organizátory nešetřila a vyčítala jim, že ji donutili hrát na nebezpečném povrchu.

Kvalitu kurtů před rokem kritizoval dokonce i domácí miláček Andy Murray, což už byla pro turnaj velká rána...

Hned o rok později hrozí podobný scénář. Zatímco loni vyšlo teplé počasí nešťastně zrovna na Wimbledon, letos praží slunce na Londýn už hezkých pár týdnů v kuse. Teploty šplhají ke třicítkám.

„Tohle není normální,“ diví se i místní tomu, co se děje – anglickou metropoli pověstnou deštivým počasím už pár týdnů dusí upocené teplo a sucho.

Po nezvykle studené zimě se tak příroda činí i v létě. Ve městě se pořádají sbírky krémů na opalování, rozváží se voda, ale z tenisového pohledu trpí opět hlavně travnaté kurty Wimbledonu.

Už během kvalifikace nejslavnějšího grandslamu ve čtvrti Roehampton si tenisté stěžovali na kvalitu povrchu.

Shodli se na tom takřka i všichni Češi. Třeba Václav Šafránek několikrát nepříjemně upadl a odešel ze zápasu s nataženými třísly. Barbora Štefková pak zase při obíhání míčku podklouzla a skončila rovnou v síti.

„Kurty nejsou moc kvalitní. Třeba na Mallorce, odkud jsem přijela, byly mnohem lépe připravené,“ říkala Češka, pro kterou skončil pád naštěstí jen úsměvnou situací, ze které vyvázla bez zranění.

Obavy z opakování loňských problémů jsou ale na místě. Až po začátku hlavní soutěže přímo v All England Clubu (kvalifikační kurty jsou v jiném areálu) se ukáže, zdali se organizátoři z předešlých trablů poučili a dokážou pracovat s teplým počasím lépe.

Do té doby přetrvávají v hlavách hráčů obavy. Způsoby klimatické proměny nezvyklé situace, které byly dřív nemyslitelné? Wimbledon, který vždy trápily hlavně přerušované zápasy kvůli dešti, se třeba bude muset nově víc obávat opačného problému – jestli zase nedorazí to zpropadené sucho.