Desátá Češka na Wimbledonu? Štefková nepřestává v kvalifikaci zářit

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODASJTVÍ Z WIMBLEDONU: Zatímco čeští muži budou mít letos na Wimbledonu jediného singlového hráče, u žen to může být až deset tenistek. O poslední vstupenku do hlavní soutěže se bude pokoušet Barbora Štefková, kterou ve čtvrtek čeká finále kvalifikace. V té Češka zarputile bojuje o návrat mezi ty nejlepší.

Naposledy vstala z mrtvých, když ve druhém kole kvalifikace prohrávala 2:6 a 1:3 s Ruskou Kudermětovovu, která má životní formu. Pak se ale Štefková, momentálně 715. hráčka světa, nebývale zvedla.

„Vůbec to nebyl hezký zápas a nebyla jsem daleko k tomu, abych dostala dvakrát 2:6. Set a půl jsem jenom prohrávala, pořád jsem ale věřila, že jí prolomím servis,“ řekla Štefková po zápase v rozhovoru pro Tenisový svět.

Tak se i stalo. Štefková se úctyhodně zlepšila a najednou začala Rusku přehrávat ve všech směrech.

Rozlet Kudermětovové byl u konce, kdežto česká tenistka se vracela ke svému nejlepšímu tenisu. „Postupně se můj výkon zlepšoval a ve třetím setu už jsem hrála nejlépe, stejně jako v prvním kole,“ připomněla úterní zápas, který taktéž vyhrála až ve třech setech. „Ale teď už to bylo skoro prohrané,“ přiznala.

„Máš hrát na dva sety,“ pronesl ve srandě Štefkové trenér, když česká hráčka po zápase protahovala unavené tělo. Ale vyplatilo se – Štefková bude hrát po velkém obratu o svou první účast v hlavní soutěži grandslamu.

Před záhadným zraněním zápěstí, které ji loni na většinu sezony vyřadilo, měla Češka podobnou šanci před dvěma lety také ve Wimbledonu. Tehdy ale finále kvalifikace nezvládla. „Byla škoda, že se nehrálo den za dnem. Tehdy pršelo a já na jeden den vypadla z rytmu, když jsem byla rozjetá,“ vzpomíná na dva roky starý zážitek.

Nic takového se určitě letos nestane. Předpověď na celý týden zní: nádherné slunečno a skoro 30 stupňů. Do finále kvalifikace proti Conny Perrinové ze Švýcarska tak naskočí hned ve čtvrtek a bude chtít velkou jízdu dotáhnout.

„Dostávám se do toho. Cítím se zápas od zápasu lépe a snad to půjde i ve čtvrtek,“ dodala Štefková bojovně. „Jsem na kurtu zase jistá a vím, co dělám. Klidně by to mohlo být ve dvou setech, ale budu ráda za jakékoliv vítězství,“ usmála se česká bojovnice.

Už na začátku soutěže tenistka startující v kvalifikaci díky chráněnému žebříčku říkala: „Hlavně jít zápas od zápasu.“ A plán se nemění ani teď, kdy Štefková další výhrou může dosáhnout životního milníku. „Budu chtít strašně vyhrát, ale určitě by mi nepomohlo, kdybych si na sebe naložila tlak.“

Pokud by ale ve čtvrtek zvítězila, stala by se už desátou českou hráčkou startující v hlavní soutěži letošního Wimbledonu. Tolik tenistek mělo Česko na nejslavnějším grandslamu naposledy v roce 2015.