Kde mám bílé kraťasy? Muchovou na Wimbledonu spasil její bratr

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Poprvé na slavném Wimbledonu a hned hezky po hlavě. Talentovaná Karolína Muchová si v prvním kole kvalifikace celkem snadno poradila se Srbkou Jorovicovou (6:3 a 6:4) a bylo vidět, že na trávě to bude téhle jedenadvacetileté Češce v budoucnu dost sedět. „To je tvoje hra, to je tvoje hra,“ slyšela po zásluze od trenéra. Pár komplikací (hlavně před zápasem) se ale přeci jen objevilo...

Muchová je pro český tenis velkou nadějí, což začíná po zdravotních patáliích zase dokazovat. První kvalifikaci grandslamu hrála sice už před dvěma lety, až teď na Wimbledonu ale dokázala utkání vyhrát.

„Jsem strašně ráda, že jsem konečně vyhrála první kolo. Na French Open jsem si to prohrála sama,“ vzpomněla na letošní Roland Garros. Tam přijela s většími ambicemi, ale padla hned v úvodním zápase.

Ve wimbledonském zeleném moři už si ale vedla o poznání lépe. Na travnatém kurtu doslova tancovala a přesvědčivě kráčela za vítězstvím. „Hrála jsem dobře a agresivně, chodila jsem si pro míče na síť,“ věděla Muchová. I přes několik zaváhání a ztracených servisů nenechala nikoho na pochybách, kdo postoupí do druhého kola.

Pro některou část tenistů nenáviděný povrch by tak mohl být pro Muchovou tím pravým životním prostředím. „Tráva mi sedí a baví mě. Hraje se na ni jenom měsíc v roce a pro mě je to příjemná změna. Myslím, že by mi to na trávě mohlo v budoucnu dost jít,“ řekla pozitivně.

I když příště bude chtít mladá Češka asi lépe podchytit přípravu. Bílé tenisové vybavení nutné pro Wimbledon jí totiž mělo sice přijít týden předem do anglického Ikley, žádné oblečení však nedorazilo. „Takže musel z domova doletět brácha. Přivezl mi nějaké kraťasy a tričko. Nic jiného nemám, takže to musím jít hned vyprat a zítra v tom znovu nastoupit,“ smála se Muchová před dalšími boji.

Možná za komplikace mohl i fakt, že Muchová se až týden před Wimbledonem dozvěděla, že se do soutěže dostane a bude tak hrát kompletně v bílém. Absolvovala ale i tak dva další turnaje na trávě, aby se na možný start ve Wimbledonu připravila.

„Byla jsem moc ráda, že jsem se nakonec do kvalifikace dostala. Předešlé dva turnaje na trávě to nebylo úplně to pravé. Konečně je to ale tady. V Londýně je moc hezké prostředí, super pocit,“ říkala šťastná Muchová po prvním startu v kvalifikaci nejslavnějšího tenisového turnaje.

Tělo si na druhou stranu trochu postěžovalo – fyzioterapeutka musela dát po zápase do kupy bolavá stehna, která si na pohyb na trávě pořád tolik nezvykla. Jinak je ale naštěstí Muchová zdravotně v pohodě. Což je po nedávných komplikacích s břišním svalem skvělá zpráva a příslib do dalších zápasů.