Wimbledon: Bouzková s Muchovou a Štefkovou postupují, muži končí

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Celkem šest českých zástupců se představilo během úterního kvalifikačního programu v Roehamptonu, kde je v plném proudu zápolení o poslední místenky v hlavních soutěžích Wimbledonu. Zatímco ze čtyř žen postupují do druhého kola tři, mužští tenisté v kvalifikaci končí.

Kolář ztratil vedení proti Gulbisovi (6:4, 3:6, 3:6)
V roli outsidera nastupoval Zdeněk Kolář (224.) k utkání druhého kola kvalifikace Wimbledonu proti bývalému desátému hráči světa Ernestsu Gulbisovi (139.). Nescházelo ale mnoho a mohl se radovat z velkého úspěchu. Své vedení proti těžkému soupeři však neudržel a prohrál po téměř dvouhodinové bitvě 6:4, 3:6, 3:6.

„Soupeř začal hrát od druhého setu lépe. Výborně servíroval, hrál rychle, snad v každém gemu mi dal eso a nedělal moc chyb,“ řekl český tenista pro Tenisový svět. „Šance jsem určitě měl, servis ve druhém setu jsem prohrál smolně, potom jsem měl nějaké brejkboly. Měl jsem trochu smůlu, šlo to na jeho stranu. Věděl jsem, že soupeř na trávě umí, což se taky ukázalo.“

„Na to, že to byly moje první dva zápasy na trávě v životě, to nebylo tak špatné. I druhé utkání jsem odehrál dobře. Občas je jenom potřeba nebát se na trávě zrychlit, což musím příště určitě udělat. V tom je rozdíl oproti antuce,“ podotkl Kolář.

Pavlásek nevyužil mečbol a ve wimbledonské kvalifikaci končí (6:3, 3:6, 10:12)
Adam Pavlásek (145.) nedokázal proměnit mečbol za stavu 9:8 v rozhodujícím setu, který byl hrán bez tiebreaku a v kvalifikaci letošního Wimbledonu končí ve druhém kole. Ve více než dvou a půl hodinovém klání podlehl po setech 6:3, 3:6, 10:12 Australanovi Jasonu Kublerovi (147.).

„Na můj mečbol jsem dostal eso. On byl jistý na servisu, ale já jsem jinak špatně returnoval, takže je to hlavně moje chyba,“ mrzelo Pavláska v rozhovoru pro Tenisový svět. „A nedal jsem šance, kterých bylo mnoho. Byl to zápas úplně o ničem. Nehrálo se, protože soupeř to buď zkazil, nebo zabil. Tím pádem bylo tempo nulové a to mě právě rozhodilo. On díky tomu vyhrál. Celkově spokojený být nemůžu, druhé kolo kvalifikace je pro mě slabota.“

Štefková vybojovala postup v kvalifikaci (6:4, 5:7, 6:2)
Barbora Štefková (715.) zvládla souboj úvodního kola kvalifikace Wimbledonu s domácí Emmou Raducanuovou (873.), jíž je teprve patnáct let. Česká tenistka, která se kvůli zdravotním problémům výrazně propadla žebříčkem, porazila na divokou kartu startující Britku po setech 6:4, 5:7, 6:2. „Jsem ráda, že mám vůbec možnost tady díky chráněnému žebříčku nastoupit,“ přiznala Štefková.

„Patnáctiletá soupeřka mě překvapila, hrála docela dobře. Já jsem na ni byla připravená, ale musela jsem první set ubojovat. V tom druhém jsem nešla do míčků tak aktivně, jak bych měla,“ podotkla Češka. To se mi ve třetím setu povedlo a díky tomu jsem byla zase lepší. Cílem je, abych nabrala zápasy, které mi v singlu chybí. Nedařilo se mi zatím moc obracet těžké zápasy na mou stranu. To se tady povedlo a snad mi to pomůže do dalších utkání.“

Bouzková na úvod kvalifikace nadělila kanára (6:3, 6:0)
Marie Bouzková (166.) vstoupila do wimbledonské kvalifikace suverénním výkonem. V úvodním kole si poradila s Nizozemkou Lesley Kerkhoveovou (194.) za pouhých 65 minut hladce 6:3, 6:0. Kerkhoveová předvedla hrůzostrašný výkon na podání, když si ho nedokázala udržet ani jednou a své tři gemy uhrála na returnu.

„Ode mě to byl dobrý zápas. Ze začátku jsem byla nervozní a ztratila pár servisů. Ale jakmile jsem vyhrála set, tak už to bylo mnohem lepší,“ řekla Bouzková pro Tenisový svět. „Počasí je hezká změna oproti minulému roku, kdy byla velká zima. O to lépe se cítím.“

Přípravu na kvalifikaci absolvovala talentovaná hráčka na travnatých dvorcích na britských ostrovech. A i podle výsledku prvního kola se aklimatizovala výborně. „Hrála jsem na dvou stovkách v Anglii, které jsem měla jako přípravu sem. Jsem ráda, že první kolo se podařilo a uvidíme, jak to půjde dál. Měla jsem dost času se na trávu připravit a to se ukázalo,“ podotkla.

Muchová jde ve wimbledonské kvalifikaci dál (6:3, 6:4)
Přijtelný los v prvním kole přetavila Češka Karolína Muchová v postup do druhého kola kalifikace na Wimbledon. Porazila Srbku Jorovicovou 6:3, 6:4. „Jsem strašně ráda, že jsem konečně vyhrála první kolo kvalifikace grandslamu. V prvním setu jsem si jednou ztratila servis, pak už jsem to udržela. Hrála jsem lépe a agresivně. Chodila jsem si pro míče na síť,“ těšilo Muchovou v rozhovoru pro Tenisový svět.

„Ve druhém setu už jsem vedla 4:1, ona zahrála na mém gemu dobře, začala se dost hecovat a šla do toho,“ připomněla česká hráčka obtížné chvíle. „Díky bohu jsem to potom otočila a zahrála taky dost dobře. Na trávě se cítím dobře, baví mě to. Myslím, že by se mi na ni mohlo v budoucnu dařit,“ dodala po utkání. Ve druhém kole může čekat finalistka z roku 2014 Eugenie Bouchardová. Ta ale musí ještě zvládnout utkání s Číňankou Zhu.

Martincová na Falconiovou nevyzrála (2:6, 2:6)
Těžký los měla v prvním kole kvalifikace Wimbledonu Tereza Martincová (162.), jež narazila na nasazenou Američanku Irinu Falconiovou (134.). S ní česká tenistka prohrála ve dvou setech 2:6, 2:6 a hned šestkrát v utkání prohrála své podání. Dva úspěchy na returnu tak pouze kosmeticky upravily výsledek.

„Ze soupeřky bylo cítit, že je na trávě zkušenější. Já se pořád ještě trochu hledám a nevyužívám vlastností povrchu,“ mrzelo Martincovou

„Funguje slice, které v zápase soupeřka dávala pořád. Byla šikovná, běhala, neudělala nevynucenou chybu. Čím se déle hrálo, tím to bylo ode mě lepší. O gemy jsme se dost tahaly, ale nemohla jsem urvat ten poslední míček. Neříkám, že bych vyhrála, ale dařilo se mi s ní každý gem hrát,“ uvedla Češka pro Tenistový svět.

2. kolo kvalifikace mužů
ZDENĚK KOLÁŘ (224.) – Ernests Gulbis (LAT, 139.) 6:4, 3:6, 3:6
ADAM PAVLÁSEK (145.) – Jason Kubler (AUS, 147.) 6:3, 3:6, 10:12

1. kolo kvalifikace žen
KAROLÍNA MUCHOVÁ (223.) – Ivana Jorovičová (SRB, 233.) 6:3, 6:4
TEREZA MARTINCOVÁ (162.) – Irina Falconiová (USA, 134.) 2:6, 2:6
MARIE BOUZKOVÁ (166.) – Lesley Kerkhoveová (NED, 194.) 6:3, 6:0
BARBORA ŠTEFKOVÁ (715.) – Emma Raducanuová (GBR, 873.) 6:4, 5:7, 6:2