Kvalifikace Wimbledonu: Češky potkal velmi schůdný los, Martincová vyfasovala nasazenou

- Radek Štohl

Pondělní odpoledne bylo ve Wimbledonu ve znamení losu kvalifikace ženské dvouhry. Jméno soupeřek se dozvěděly také čtyři Češky, včetně Karolíny Muchové, Marie Bouzkové a Terezy Martincové, zmíněné trio bylo nalosováno do horní poloviny pavouka.

Karolína Muchová se ve Wimbledonu dostala do teprve třetí grandslamové kvalifikace v kariéře. V srpnu dvaadvacetiletá tenistka se poté na dvorcích All England Clubu představí vůbec premiérově. Její příští soupeřka Ivana Jorovičová se v Británii ukázala již třikrát, pokaždé však v nástražných bojích vypadla hned na úvod.

Pátou účast v prvním kole kvalifikace čeká Marii Bouzkovou. Vítězka juniorské dvouhry US Open 2014 loni ve zdejším areálu prohrála ve druhém zápase, když ji o možnost postoupit do finále připravila Ču Lin. 

Zkušenosti s hlavní soutěží grandslamového turnaje již má Tereza Martincová, která si první úspěch zapsala loni na US Open. Irina Falconiová, její další protihráčka, si naopak již dvakrát zahrála o osmifinále (US Open 2011, Roland Garros 2015). Češka před čtyřmi lety porazila Falconiovou na švédské antuce v Bastadu.

Velkou neznámou může pro Barboru Štefkovou představovat Emma Raducanuová. Teprve patnáctiletá hráčka se v první letošní sezóně mezi profesionálkami dočkala dvou úspěšných kvalifikací na ITF, přičemž v Nankingu postoupila do čtvrtfinále a v Tiberiasu dokonce slavila titul. Štefková v kvalifikacích na grandslam hrála pětkrát, nejblíže byla ve Wimbledonu 2016, když ve třetím kole padla s Minellaovou 6:4, 4:6, 2:6.

1. kolo kvalifikace dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (219.) – Ivana Jorovičová (230.)
MARIE BOUZKOVÁ (167.) – Lesley Kerkhoveová (192.)
TEREZA MARTINCOVÁ (161.) – Irina Falconiová (137.)
BARBORA ŠTEFKOVÁ (727.) – Emma Raducanuová (870.)