Rychlost podání? Kdepak. Federer vytasil raketový vítězný bekhend

- Tomáš Macák

Roger Federer v Halle opět po roce vyhlíží trofej. Ve čtvrtek z cesty odklidil Francouze Benoita Paira, a to i díky jednomu neskutečně rychlému bekhendu. Jeho jednoručný klenot ničí protivníky na turnaji v Německu i nadále. Po výhře nad Australanem Ebdenem je švýcarská legenda už v semifinále. Desátý titul z města nad řekou Sálou se nezadržitelně přibližuje.

Dvacetinásobného grandslamového šampiona pořádně pozlobil. Benoit Paire měl v osmifinálovém zápase dokonce dva mečboly. V Halle však kráčel dál ten, od koho se to čekalo.

Roger Federer a ono německé město to už je pouto na věčné časy. V době, kdy většina tenistů z absolutního vrcholu žebříčku míří do Londýna, švýcarský mistr pravidelně putuje do Saska-Anhaltska. Už roku 2012, v době „pouhých“ pěti zdejších Federerových trofej, po něm dokonce v Halle pojmenovali jednu z ulic.

„Doma“ často předvede parádní údery. Třeba jako právě proti Pairemu hned zkraje prvního setu při vedení 2:1 a stavu 15:15.

Po servisu se Francouz přemístil na síť a Federerovi nezbývalo nic jiného, než soupeře prohodit. Proto se na úder pořádně připravil a prásknul do míčku svojí typickou zbraní - jednoručným bekhendem.

Rána by byla na českých dálnicích pokutována, neboť vítězný míček měl ohromnou rychlost 147 kilometrů za hodinu.

Naštěstí se nyní „FedEx“ nachází v Německu...

Celý zápas vyhrál Federer po setech 6:3, 3:6 a 7:6(7).

Bekhend nechal šestatřicetiletý tenista několikrát vyniknout také ve čtvrtfinále, v němž vyzval australského hráče Matthewa Ebdena.

Při dvousetové výhře 7:6(2) a 7:5 stál za obdiv především return z první sady. Ten byl tak bleskový, že ho 60. tenista světa takřka ani nepostřehl.

V boji o finále čeká Federera Denis Kudla, se kterým se naposledy potkal před více než šesti lety v Indian Wells. Švýcar tehdy ve dvou setech zvítězil.

Letošní bilance Federera je více než skvělá. Čítá již 24 výher a pouhé dvě porážky.