Přesně to jsem potřeboval, řekl po skalpu Djokovič. Jako favorit Wimbledonu se necítí

- Tomáš Macák

V rozpacích opouštěl pařížské antukové kurty. Po přesunu na zelený povrch však Novak Djokovič válí. Ve čtvrtek si v Londýně smlsnul na Grigoru Dimitrovovi po setech 6:4 a 6:1. „Byl to pro mě důležitý zápas. Za poslední rok jsem nevyhrál příliš velkých utkání,“ řekl po cenném postupu Srb. Navzdory očividné formě se však nevidí jako favorit pro nadcházející grandslam.

Velmi hořkou tečku pro něj mělo Roland Garros. Konečně po zdravotních trablích postupoval turnajem tak, jak si představoval, než mu ve čtvrtfinále vystavila stopku nečekaná hvězda pařížského grandslamu Ital Cecchinato.

Frustraci vstřebával těžce, nicméně po dvou týdnech už je Novak Djokovič opět dobře naladěn, což prokazuje na turnaji v londýnském Queen´s Clubu.

V prvních dvou kolech své soupeře doslova spláchl.

V duelu s australským hráčem Millmanem, kterému povolil jen tři gemy, by se to dalo čekat, nicméně proti světové pětce Grigorovi Dimitrovovi už bylo hladké vítězství 6:4, 6:1 za 67 minut poměrně velkým překvapením.

Dvanáctinásobný grandslamový šampion zatím na podniku v srdci Anglie, na němž startuje poprvé od roku 2010, vyloženě září. „Stále hledám svoji ideální formu. Osmifinálový zápas byl ale skvělý test proti jednomu z nejlepších hráčů světa, jenž má navíc travnatý podklad rád,“ pochvaloval si jednatřicetiletý rodák z Bělehradu v rozhovoru pro Sky Sports. „Byl to pro mě důležitý zápas. Za poslední rok jsem nevyhrál příliš velkých utkání,“ připomněl.

Uplynulé období letošní sezóny bylo pro Djokoviče vlastně celkově spíše takovou zkouškou. Teď už se ale vše mění k lepšímu. „V mé hře nebyla konzistence. Mentálně jsem se snažil poslední tři čtyři měsíce dát všechny věci dohromady. Poslední dva zápasy byly přesně to, co jsem potřeboval. Utkání na trávě si užívám,“ mohl spokojeně prohlásit vítěz 68 titulů na okruhu ATP.

Svůj lesk bude chtít ještě více zvýraznit ve čtvrtfinále proti Adrianovi Mannarinovi, od kterého ho v žebříčku dělí jen čtyři pozice. Djokovič je v současné chvíli před Francouzem na 22. příčce.

Při pohledu na první dva zápasy na zeleném pažitu se dá říct, že Srb má na tomto povrchu formu jako hrom. Logicky se tak nabízí možnost, že může v hlavním městě Velké Británie usilovat o titul nejen tento týden, ale také příští měsíc na grandslamové akci. „Nedělejme žádné ukvapené závěry, které by ze mě dělaly adepta na zisk trofeje. Rozhodně nejsem jeden z favoritů Wimbledonu,“ zdůrazňuje směrem k turnaji turnajů Djokovič.

Sám v All England Clubu slavil hned třikrát, a to v letech 2011, 2014 a 2015. O potenciálních vítězích má jasno. „Roger Federer je, bez diskuzí, jasným favoritem. Rafa Nadal možná v posledních letech nepředváděl na Wimbledonu své standardní výkony, ale také tento turnaj dvakrát vyhrál. Rozhodně je jedním z kandidátů na zisk trofeje,“ myslí si bývalá světová jednička.

Novak Djokovič by ale byl špatným tenistou, kdyby si sám na velkolepé akci nedával žádné šance. A věří také muži, který tento týden prožil velký návrat na tenisové kurty. Navíc v domácím prostředí. „Pokud budu já či Andy Murray hrát dobře, můžeme také pomýšlet na úspěch. V žebříčku jsme se sice propadli, nicméně Andy zahrál při comebacku proti Nickovu Kyrgiosovi opravdu dobře,“ složil poklonu srbský hráč.

„Může se těšit na domácí podporu. Věci se mohou ubírat správným směrem, pokud bude předvádět dobré výkony,“ dodal Djokovič směrem k rodákovi z Glasgow.

Kdo nakonec opravdu pozvedne na travnatých dvorcích na jihozápadě Londýna trofej bude jasné 15. července.