Kruh se uzavře v Londýně. Rozjetá Stephensová už sebrala korunu sestrám Williamsovým

- Tomáš Macák

Operace chodidla ji držela mimo tenisové turnaje od srpna 2016 až do loňského Wimbledonu. Za pár týdnů od comebacku už nad hlavou držela grandslamovou trofej. Následovalo sice chudší období, nicméně Sloane Stephensová v letošní sezóně opět září. Minulý týden se vyšvihla i nad Venus Williamsovou. Je to teprve podruhé za posledních 11 let, co se některá z Američanek dostala před tu zrovna lepší z tandemu Venus-Serena. A svoji pozici bude chtít Stephensová v All England Clubu ještě upevnit…

Dlouho se chystala na svůj návrat. Dny a týdny od olympiády v Riu de Janeiru byly nekonečné. Comeback přišel na turnaji turnajů - slavném Wimbledonu. Žádné zázraky se po dlouhé absenci nečekaly. A nakonec se ani nekonaly.

Po vypadnutí v prvním kole spadla Sloane Stephensová až do deváté stovky žebříčku. Následoval přesun na domácí půdu - americké betony.

Ve Washingtonu to sice nevyšlo, nicméně pak se začaly dít věci. Semifinále v Torontu, stejná fáze také v Cincinnati a pak to nejlepší. Sladký triumf v newyorkských Flushing Meadows. Pouhé dva měsíce po návratu.

Letos se Američanka předvedla především na akci kategorie Premier Mandatory v Miami, kde vyhrála titul.

Další veleúspěch přišel na Roland Garros. Možná ještě větší – určitě nečekanější – než na Floridě. Na antuce jí moc lidí šanci nedávalo, přesto se se Simonou Halepovou ve finále porvala, byť nakonec neúspěšně, o celkové vítězství.

Sečteno, podtrženo v červnu okupuje čtvrté místo v žebříčku. Nejen, že se s přehledem jedná o osobní maximum Stephensové, ale vyšplháním se na „bramborovou“ příčku se částečně přepisují dějiny.

Za posledních 11 let se z „newilliamsových“ Američanek povedlo pouze Bethanie Mattekové-Sandsové dostat se v žebříčku aspoň krátce před obě legendární sestry. Slavná dvojice Williamsových jinak připomínala v americkém tenisu britskou královnu Alžbětu II. disponující dlouhověkostí a neotřesitelnou pozicí.  

Teď už má pomyslnou americkou tenisovou korunu na hlavě Stephensová.

A neplánuje ji sundat.

Svoji variabilitu prokázala tím, jak dokázala během necelého roku uspět na dvou zcela odlišných grandslamech. Proč by to tedy nemohlo vyjít na mezistupni mezi antukou a betonem?

Na travnatý Wimbledon se Američanka připravuje velmi poctivě. Dokonce si od finále v Paříži až do akce v Londýně dává úplné zápasové volno.

V porovnání s loňským rokem na ni v anglické metropoli čeká naprosto neporovnatelná situace. Z oslavovaného návratu bez jakýchkoliv ambicí se letos vyklubala role jedné z favoritek na zisk trofeje. Pro Stephensovou to ale není žádný problém.

„Vždy na vás bude vyvíjen tlak. Pokaždé zde budou lidé, kteří o vás budou psát, a také na sebe neustále budete klást velké nároky. Je toho hodně a nic s tím neuděláte,“ ví pětadvacetiletá vítězka šesti titulů na okruhu WTA.

Zároveň dodává, že velká část úspěchu tkví v psychickém nastavení. „Pokud jste připravení a zároveň jste v dobrém rozpoložení, můžete porazit vlastní obavy. To je jediná věc, kterou ovládáte. Vždy ze sebe musíte vymáčknout maximum a cokoliv se má stát, se stane,“ dodala Stephensová.

Maxima ve Wimbledonu dosáhla v roce 2013, kdy se probojovala do čtvrtfinále.

Teď ji tenisová veřejnost tlačí ještě výše…