ATP

O koleno udělal z rakety dva kusy a prohrál. Přesto je Wawrinka spokojený

- Tomáš Macák

Vyřazení loňského finalisty v úvodním kole Roland Garros bylo ohromným šokem. Stan Wawrinka se nyní musí sžívat s životem tenisty ze třetí stovky žebříčku. Zapomenout na strast z Paříže přijel do Londýna, ovšem i tam skončil poměrně brzy, a to na Samu Querreym. Frustrace byla patrná. Je však moc rád za to, v jakém stavu se jeho tělo, lépe řečeno koleno, nachází. Švýcarský tenista ale tuší, že ne vše může být jako dříve. „Na kurtu je pár věcí, které zatím nejsou stejné jako dřív, a možná už ani nikdy nebudou.“

Z postupu se v londýnském Queen´s Clubu ve středu radoval mimo jiné také Američan Sam Querrey. Od třináctého hráče světa, nasazené pětky, by se výhra nad tenistou, který se nachází takřka o 250 příček níže, dala očekávat či spíše vyžadovat. Jenže na druhé straně kurtu nestál žádný neznámý „plejer“, nýbrž pořádná persona.

Po zpackaném Roland Garros, během kterého figuroval na 30. místě, se se Stanem Wawrinkou utrhl výtah v desátém patře a padal pěkně rychle až do přízemí. 1200 bodů zůstalo zdaleka neobhájených.

Nahoru se Švýcar musí vydrápat velmi ztěžka po schodech.

Jen pro zajímavost - v současné chvíli má 210 bodů, což je stejný počet, kterým disponuje Lukáš Rosol.

První akcí, na kterou se vydal dohánět velké manko, byl zmíněný podnik v Londýně. S domácím držitelem divoké karty Cameronem Norriem si poradil hladce za necelou hodinu ve dvou setech. Pak však přišel mnohem těžší oříšek v podobě třicetiletého rodáka ze San Francisca. Wawrinka se statečně rval - v prvním setu uhrál pět her, druhou sadu si uzmul po tiebreaku. Až v té rozhodující třetí Querrey švýcarského mistra jednoručného bekhendu zlomil.

Wawrinka byl pořádně frustrován, což poznala především jeho raketa. Ve třetím setu prohrál v poměru 1:6.

Navzdory konci v osmifinále našel Wawrinka po zápase pozitiva. Pro jeho operované koleno, kvůli kterému vynechal druhou polovinu loňské sezóny, to byl další takřka dvouhodinový test. Tři a půl hodiny bitvy prvního kola muselo koleno vydržet na Roland Garros. „Vše, co vím, je to, že se osobně cítím velmi dobře především díky tomu, jak trénuji, nebo tím, jak se na kurtu dokážu pohybovat či jakou předvádím hru,“ sdělil své pocity webu ATP World Tour trojnásobný grandslamový vítěz.

Zároveň však ví, že se po dlouhé absenci nemusí vrátit vše do absolutního pořádku. „Na kurtu je pár věcí, které zatím nejsou stejné jako dřív, a možná už ani nikdy nebudou,“ přemítal Wawrinka, který nicméně stále disponuje dostatkem odhodlání. „Věřím, že jsem nyní dostatečně silný na to, abych hrál svůj nejlepší tenis. Bude to stačit? To se uvidí,“ zakončil třiatřicetiletý muž.

Wimbledonem počínaje nastane velký prostor pro vylepšení postavení. Právě travnatý grandslam byl totiž loni posledním turnajem, který Švýcar před operací kolene stihnul. A ani za něj nemusí obhajovat žádné velké množství bodů, neboť se z turnaje poroučel po velmi překvapivém vyřazení Daniilem Medveděvem.

Je tak zcela reálné, že si zanedlouho Wawrinka přivolá opravený výtah, který ho vyveze zpět do nejvyšších pater.

Tak rychle jako dolů po pařížském majoru to však nepůjde.