Kvitová po parádním výkonu prolétla v Birminghamu do čtvrtfinále

- Petr Sumbal

Petra Kvitová v Birminghamu systematicky postupuje směrem k obhajobě loňského titulu. Stejně jako předevčírem předvedla velmi kvalitní a koncentrovaný výkon a po vítězství 6:2, 6:2 nad Australankou Dariou Gavrilovovou postoupila už mezi osmičku nejlepších. V celém utkání si česká dvojka jen jednou ztratila podání, sama soupeřku dokázala brejkout hned čtyřikrát.

Petra Kvitová nastoupila do utkání proti nepříjemné Australance, se kterou dva z předchozích tří vzájemných zápasů prohrála, s velkou energií. V prvních čtyřech gemech osmá hráčka světa na kurtu jasně dominovala, rozdávala vítězné údery a vytvořila si vedení 4:0.

Poté přišel zádrhel v podobě ztraceného servisu české levačky, ale na výsledku první sady to už nic nezměnilo. Své příští podání si už Kvitová udržela a poté set na returnu čistou hrou uzavřela. Kvitová se ze zisku první sady radovala i přesto, že měla úspěšnost prvního podání pouze 56 procent, sama ale na druhou stranu výborně atakovala podání soupeřky. Gavrilovová nebyla schopna vyhrát žádnou výměnu, pokud se hrálo přes její druhý servis.

Druhý set byl mnohem vyrovnanější záležitostí. První čtyři gemy nenabídly žádný brejkbol, maximem obou hráček na returnu byly dva vyhrané fiftýny. V páté hře poté Kvitová musela odvracet jeden brejkbol, a to jako by jí nakoplo a hned v následující hře Gavrilovovou brejkla. Stejně jako první set, i celý zápas poté Kvitová ukončila při podání Australanky.

„Bylo to těžké utkání, většina gemů byla hodně těsných, na trávě není lehké získat brejk,“ řekla Kvitová hned po utkání v rozhovoru na kurtu. „Tráva mi pomohla, je to můj povrch. Hrála jsem hodně těžký zápas už v prvním kole, ale dobře jsem se v něm rozehrála a dnes jsem předvedla znovu velmi dobrý výkon,“ popsala bývalá světová dvojka co rozhodlo o tom, že vzájemnou bilanci s Gavrilovovou dokázala srovnat na 2:2.

Ve čtvrtfinále může Kvitová narazit na Němku Julii Görgesovou nebo další Australanku Ashleigh Bartyovou.