Šafářová na Mallorce zdolala ukrajinský patnáctiletý supertalent

- Petr Sumbal

Úspěšný vstup do travnaté sezóny? Ten si může Lucie Šafářová ze svého úkolníčku spokojeně odškrtnout. Česká jednatřicetiletá tenistka ve svém prvním letošním souboji na zeleném pažitu vyzvala talentovanou Ukrajinku Martu Kosťukovou, kterou porazila ve dvou setech 6:4, 7:5. Neměla to přitom vůbec jednoduché, ve druhé sadě ztrácela už 1:4.

Závěr zápasu však patřil zkušené české harcovnici, která získala šest z posledních sedmi gemů na svou stranu a utkání suverénním způsobem zakončila čistou hrou při svém podání. Právě servis Lucii Šafářové celý zápas celkem spolehlivě fungoval, Kosťuková se zmohla v celém utkání pouze na dva brejkboly. Oba ovšem využila, čímž o šestnáct let zkušenější soupeřce zápas značně znepříjemnila.

Poprvé se to povedlo teprve patnáctileté Kosťukové, která na sebe nejvíc upozornila na letošním Australian Open, kde prošla z kvalifikace až do třetího kola, v šestém gemu první sady, to už ale pouze snižovala svou ztrátu na 2:4. Další drama už poté Šafářová nedopustila a první set získala poměrem 6:4.

Jak již bylo zmíněno, start druhého setu poté vyšel lépe Ukrajince, která podruhé vzala Šafářové podání a vedla už 4:1, jenže závěr utkání nezkušená tenistka vůbec nezvládla, ještě k tomu jí o jeden fiftýn v předposledním gemu obrala chyba čárového sudího. Kosťukovou navíc celé utkání zlobil servis, dopustila se hned jedenácti dvojchyb. Proti Šafářové se 136. hráčka světa snažila praktikovat hru na velké riziko, ta jí ale příliš nevycházela, oproti dvaceti vítězným míčům totiž vyprodukovala celých 36 nevynucených chyb.

Šafářová sice nabídla jen 15 vítězných míčků, ovšem také předvedla o osm méně chyb než její soupeřka a to jí stačilo na postup. V osmifinále si to Šafářová rozdá buďto se Švýcarkou Stefanie Vögleovou nebo s vracející se Viktorií Azarenkovou.

1. kolo dvouhry
Marta Kosťuková (UKR, 136.) [WC] – Lucie Šafářová (53.) [7] 4:6, 5:7