WTA Birmingham: Kvitová úspěšně vykročila za obhajobou! Strýcová otočila zápas

- Petr Sumbal, Jan Vojkůvka

Turnaj v Birminghamu se zatím českým tenistkám příliš nedaří. Už v pondělí nezvládly své zápasy Karolína Plíšková i Kateřina Siniaková. Světlou výjimkou byla Kristýna Plíšková, která úspěšně zvládla finále kvalifikace a v úterý ji čekalo první kolo proti Darji Kasatkinové. S tou ale prohrála ve třech setech. Do turnaje vstupuje také obhájkyně loňského překvapivého titulu Petra Kvitová, jež si na úvod dokázala poradit s domácí hvězdou Johannou Kontaovou. Na její postup navázala ve večerních hodinách Barbora Strýcová.

Kvitová vykročila za obhajobou vítězstvím nad Kontaovou
Los v Birminghamu nebyl k českým tenistkám zrovna přívětivý a to samé platilo i v případě obhájkyně titulu Petry Kvitové. Čtvrtá nasazená ovšem prokázala, že se nachází ve výborné formě a ve dvou setech (6:3, 6:4) přehrála finalistku z Nottinghamu Johannu Kontaovou.

Kvitová vstoupila do utkání výborně a hned ve druhém gemu prorazila Kontaové podání. Výhodu sice hned vzápětí ztratila, ale bylo to také naposledy, kdy o vlastní servis přišla. Naopak na Kontaovou dál vyvíjela tlak a v šesté hře získala rozhodující náskok.

Klíčovými okamžiky druhého setu byly osmý a devátý gem. Kvitová napřed zdárně odvrátila dva brejkboly, aby následně sama dokázala obrat Britku o servis a následně duel doservírovala.

Kr. Plíšková na favoritku nestačila
Nadějně rozehraný zápas nedokázala kvalifikantka Kristýna Plíšková dotáhnout do vítězného konce. Proti Rusce Darje Kasatkinové sice vyhrála první set a ve druhém mohla za stavu 5:4 servírovat na postup, ale klíčový okamžik nezvládla a prohrála 6:3, 5:7, 4:6.

Přitom ve druhém setu už prohrávala 1:4, ale čtyřmi gemy v řadě dokázala vývoj skóre otočit. V desáté hře ovšem za stavu 30 obě ztratila při podání dva fiftýny a třemi gemy v řadě i prostřední sadu. Ve třetím dějství sice zvládla napravit své zaváhání ze začátku setu, ale v sedmé hře nevyužila brejkbol, který by ji poslal do vedení 4:3 a naopak při vlastním podání v desáté hře nabídla Kasatkinové mečbol. A Ruska ho dokázala proměnit.

Strýcová otočila zápas
Barbora Strýcová  neměla vůbec dobrý vstup do zápasu s Jennifer Bradyovou , se kterou prohrávala už 3:6 a 2:3 se ztrátou brejku. Druhá polovina zápasu ale byla plně v režii české tenistky, která vydřela po více než dvou hodinách postup do osmifinále po výhře 3:6, 7:5, 6:3.

Rozhodující okamžik druhého setu souboje české hráčky s Američankou přišel v šesté hře druhé sady, kdy Strýcová srovnala na 3:3 a na returnu následně neustále na svou soupeřku dotírala. Ve třetím setu sice Bradyová dokázala uskočit do vedení 2:1, ale Strýcová čtyřmi hrami v řadě snahy soupeřky smetla z dvorce a zápas posléze doservírovala.

1. kolo dvouhry
Johanna Kontaová (GBR, 22.) – PETRA KVITOVÁ (8.) [4] 3:6, 4:6
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (74.) [Q] – Darja Kasatkinová (RUS, 14.) [6] 6:3, 5:7, 4:6
Jennifer Bradyová (USA, 77.) [Q] – BARBORA STRÝCOVÁ (24.) 6:3, 5:7, 3:6