Po jedenácti měsících je zpátky! Nevrátil jsem se vyhrávat, šokoval Murray

- Petr Sumbal

Dlouho očekávaný návrat je konečně tady. Andy Murray, někdejší světová jednička a dnes až 156. hráč světa, opět vezme raketu do ruky a půjde hrát po jedenácti měsících první soutěžní zápas. Jednatřicetiletý Skot se na úvod střetne v londýnském Queen's Clubu s Nickem Kyrgiosem. „Nevrátil jsem se vyhrávat velké trofeje,“ překvapil Murray před svým návratem.

Tenis už bere trochu jinak než dřív, to je na Andym Murraym bezpečně poznat už na první pohled jen podle toho, jak opatrně a s pokorou o svém návratu na kurty hovoří. Jedenáct měsíců je přeci jen dlouhá doba, a proto je skotský tenista šťastný už jen za to, že může hrát svůj milovaný sport a na vyhrávání turnajů zatím vůbec nemyslí.

„Nevrátil jsem se hned vyhrávat velké trofeje,“ svěřil se Murray pro britské BBC. „Jasně, rád bych to znovu někdy dokázal, ale zatím na to vůbec nemyslím. Teď se hlavně zaměřuji na to, jak budu při zápase na kurtu vypadat, jak dobře se budu pohybovat,“ vysvětlovala bývalá světová jednička před prvním kolem turnaje v Queen's Clubu, který v minulosti dokázala pětkrát ovládnout.

Murrayho trápení odstartovalo před jedenácti měsíci na jeho oblíbeném Wimbledonu, který už také dokázal dvakrát vyhrát. Ve čtvrtfinále britská jednička podlehla 2:3 na sety Samu Querrymu a po utkání ohlásila zdravotní pauzu kvůli bolesti kyčle. Ani v nejčernějších snech si přitom Murray nepředstavoval, že se návrat po zranění tak dlouho potáhne, vše se ale prodloužilo lednovou operací, kterou musel tenista nakonec podstoupit.

„Bylo to pro mě hodně těžké a hlavně nudné období,“ nevzpomíná Murray rád na dlouhé měsíce rekonvalescence. „Všechny dny vypadaly hodně podobně  a nebyla to vůbec zábava. Rozhodně to bylo po tenisové stránce mé nejtěžší období v životě. Takové problémy jsem nikdy neměl. Ano, byl jsem na operaci se zády, ale to jsem do tří a půl měsíců zase hrál tenis.“

Prvním, kdo otestuje síly vracejícího se Murrayho, bude australský nespoutaný talent Nick Kyrgios. „Když jsem viděl los prvního kola, musel jsem se smát,“ neskrýval Kyrgios, že ho nelehký los zaskočil. „Ale těším se. Andy je jeden z mých nejlepších kamarádů na okruhu.“ Nedá se ale očekávat, že by Australan svého kamaráda nějak šetřil. „Je skvělé vidět tě zpátky, Jsi legenda,“ vzkázal Kyrgios Murraymu ve videu na svém twitteru.

Velký návrat Andyho Murrayho ne tenisovou scénu se uskuteční na centrálním dvorci londýnského Queen's Clubu jako třetí zápas v pořadí.