Krutý los! Oblíbený Birmingham si s Češkami nepříjemně pohrál

- Jan Vojkůvka

Travnatý turnaj v anglickém Birminghamu je oblíbenou destinací českých tenistek. A potvrzují to i dosažené výsledky – Petra Kvitová zde obhajuje loňský titul, Karolína Plíšková byla ve finále v roce 2015 a Barbora Strýcová jen těsně na trofej nedosáhla v letech 2014 a 2016. Letošní ročník si ale s Češkami pořádně pohrál.

Možná nejhorší možný los pro první kolo vyfasovala Petra Kvitová. Obhájkyně titulu se bude muset popasovat s domácí hvězdou Johannou Kontaovou, s níž má na trávě zatím negativní bilanci 0-1.

Kontaová je na travnatých dvorcích hodně nepříjemnou hráčkou a dobrou formu potvrzuje už druhým rokem. Loni byla ve finále v Nottinghamu a dokonce v semifinále ve Wimbledonu. Aktuálně hraje 22. hráčka světa opět v Nottinghamu, kde prošla znovu do finále.

Los nebyl přívětivý ani ke Kateřině Siniakové, kterou čeká Francouzka Kristina Mladenovicová. S tou dvaadvacetiletá Češka prohrála tři z pěti zápasů, naposledy pak letos v Petrohradu. Aktuální forma ale přeci jen hovoří spíš ve prospěch Siniakové.

Tu ale může potkat hned ve druhém kole hodně nepříjemný duel s třetí nasazenou Karolínou Plíškovou. I to je záludnost losu, který v Birminghamu proběhl a nepřeje příliš početnému českému poli pro závěrečné fáze turnaje.

Aby k zápasu vůbec došlo, bude se muset Plíšková utkat se Slovenkou Magdalénou Rybárikovou a to rozhodně nebude nic snadného. Právě s ní prohrála česká tenistka své zatím poslední utkání na trávě. Minulý rok ve druhém kole Wimbledonu na ni nestačila po setech 6:3, 5:7, 2:6 a má jí tak co oplácet. Semifinalistka Wimbledonu ale dlouhodobě potvrzuje, že na travnatých dvorcích se cítí jako doma.

Nejsnažší los pro první kolo by tak měla mít dvojnásobná birminghamská finalistka Barbora Strýcová, jíž čeká jedna z úspěšných kvalifikantek (což může být i Kristýna Plíšková, která bojuje v kvalifikaci o vstupenku do hlavní soutěže). Ale hned ve druhém kole jí hrozí střetnutí s nasazenou jedničkou a obhájkyní wimbledonské trofeje Garbine Muguruzaovou.

A tomu se říká opravdová smůla...