Konečně! Berdych po čtvrt roce vyhrál zápas

- Jakub Slunečko

Po hrozivé antukové sezoně, během které Tomáš Berdych nevyhrál jediný zápas, přišlo vysvobození. Česká jednička správně doufala, že vítězství by konečně mohlo přijít na milované trávě. A tak se taky stalo – první zápas na turnaji ve Stuttgartu Berdych zvládl a Francouze Benoita Paira porazil ve dvou setech 7:6(3) a 6:4.

Rozhodující nejspíš bylo, že Berdych konečně vyhrál tiebreak, což se mu v předešlých zápasech čtyřikrát za sebou nepovedlo. V prvním setu si oba hráči udrželi podání, Berdych rozhodl až v tiebreaku mnohem lepším servisem a vyhrál 7:3.

Ve druhé sadě sebral Berdych soupeři za stavu 2:2 servis a pak už utkání celkem v klidu dopodával, i když Paire se pořádně vzpíral a Berdych nakonec využil až čtvrtý mečbol.

Zajímavý moment přišel ve druhém setu, kdy už to vypadalo na dvojchybu českého tenisty, po které by čelil dvěma brejkbolům. Jenže Berdych si vzal jestřábí oko, které potvrdilo, že jeho druhý servis byl dobrý. Francouzský tenista se tak prvního brejkbolu dočkal až v úplně posledním momentu celého utkání, kdy odvracel mečboly. 

Paire ale brejkbol nevyužil, a tak Berdych bez ztráty vlastního podání postupuje do čtvrtfinále, ve kterém bude hrát s lepším z dvojice Milos Raonic / Marton Fucsovics.

Berdych naposledy před stuttgartským úspěchem vyhrál zápas 24. března na turnaji v Miami. Pak ale přišla hrozivá antuková sezona zakončená vyřazením v prvním kole French Open s domácím outsiderem Jeremym Chardym. Francouzský komplex ale Berdych rychle překonal a hned po Roland Garros hlásil: „Těším se na trávu, tam by mohlo zase přijít zlepšení!“

Tak se také stalo a Berdych prolomením černé série výrazně nakročil k oblíbenému Wimbledonu, kde bude obhajovat loňské semifinále. 

Poražený Paire, i když se proti Berdychovi nedostal k moc šancím na otočení zápasu, se blýskl nádherným tenisovým momentem – vítězným kraťasem, který zahrál jako tweener. Posuďte sami.