Nadalova překvapivá zbraň. V tomto nikdo v historii nebyl lepší než on

- Michal Muzikant

Eso, bod z podání a celkově kvalitní první servis. To je v tenise velká zbraň. Světová jednička a král antuky Rafael Nadal ale přehrává své soupeře úplně jinak. Používá k tomu specifickou zbraň – druhé podání. Což je zrovna u něj dost překvapivé.

Když jde kterýkoliv z hráčů do výměny přes druhé podání, znamená to pro jeho soupeře větší šanci na získání fiftýnu. Je tomu tak i při podání Rafaela Nadala, ale i tam se musí mít returnující hráč na pozoru. Španěl je dlouhodobě nejlepším hráčem na okruhu v procentuální úspěšnosti získaných bodů po druhém servise. Platí to i v posledních dvou sezonách.

Překonává třeba tak i mistry servisu Johna Isnera, Kevina Andersona nebo Andyho Roddicka, stejně jako fenoména Rogera Federera. A to i když Nadal normálně ze svého servisu tolik netěží a je spíše označován za hráče returnů. Svědčí to tak spíše o Nadalově silné psychice v těžkých momentech na druhém podání, kdy tenistovi hrozí dvojchyba a tím někdy i ztráta gemu.

Světová jednička získala za poslední rok 60,2% bodů po druhém podání na všech površích. Na antuce je toto číslo ještě o 1,3 procenta větší. Když to srovnáme s kariérními čísly, tak tam svítí Nadalovi, jak na antuce, tak na všech površích 57 procent.

Tento faktor hrál roli i při jeho jedenáctém triumfu na Roland Garros. Na něm dosáhl celkově 60,4 % vyhraných míčů po zkaženém prvním podání. V některých utkáních byl i vysoko nad svým průměrem. Proti Gasquetovi 71%, Del Potrovi 66% a Pellovi 65%. Paradoxně nejhorší čísla měl ve finále, kde získal pouze 46% a bylo to letos teprve druhé utkání na antuce, kdy nevyhrál více než polovinu míčů při hrozbě dvojchyby.

Úspěšnější druhý servis než ten první

Zajímavostí je, že ve čtyřech ze sedmi duelů na druhém grandslamu sezony měl Nadal větší úspěšnost po druhém servis než jeho soupeř po tom prvním. Bylo tomu tak i při zápase s Argentincem Del Potrem, kterého můžeme označit za servismana. Dále se mu to povedlo proti Gasquetovi, Martererovi a Bollelimu. Se Schwartzmanem se zastavili oba na pětapadesáti procentech.

Pro srovnání Nadalův finálový soupeř Dominic Thiem zaznamenal v tomto ohledu na French Open 53,8 procent vyhraných výměn. Oproti dlouhodobému průměru oranžovém podkladu se zlepšil na pařížské antuce přesně o jedno procento. V souboji o pohár mušketýrů to však bylo pouhých 35 procent. V Paříži šel Rakušan do výměny přes druhý servis víckrát než rodák z Mallorcy, ale získal méně bodů.