Wimbledonské trofeje jsou k mání! Dlužník Becker draží cenné kousky ze své tenisové sbírky

- Jan Havlovic

Finanční problémy bývalého tenisty Borise Beckera neberou konce. Padesátiletý Němec se nyní rozhodl pro poměrně radikální krok – v dražbě rozprodává svou kompletní sbírku tenisových trofejí, která čítá celkem 81 pohárů a několik dalších ocenění. Aukci má na starost britská společnost Wyles Hardy & Co.

Padesátiletý Němec zařadil do aukce veškeré své tenisové trofeje a ocenění. K mání je rovněž tenisové oblečení, obuv a také hodinky, které Becker používal během své kariéry.

Mezi nejcennější a zároveň nejdražší položky v dlouhém aukčním seznamu jsou bezesporu repliky wimbledonských trofejí, které Becker získal v letech 1985, 1986 a 1989. Legendární Němec triumfoval ve Wimbledonu vůbec poprvé ve věku 17 let, čímž se stal nejmladším vítězem tohoto slavného turnaje.

Vyvolávací cena cenné trofeje je 8 tisíc liber, což je zhruba 230 tisíc korun. V seznamu nechybí ani replika poháru pro vítěze newyorského US Open, kde Becker triumfoval v roce 1989. Repliku stříbrného poháru US Open Trophy si bývalá světová jednička cení minimálně na 5 tisíc liber.

Mezi položkami figurují také hodinky značky Seiko, které původně patřili Novaku Djokovičovi. Becker je získal při trénování srbského tenisty, kterého koučoval tři roky.

„Je to ojedinělá příležitost pro dražitele. Trofeje pro vítěze Wimbledonu, Davis Cupu a US Open jsou na volném trhu dostupné jen zřídka,“ uvedla Terry Maddenová, zástupkyně firmy Wyles Hardy & Co. 

Dražba trofejí je dalším z pokusů Borise Beckera o zaplacení alespoň části obrovského dluhu, kvůli kterému musel Becker v loňském roce vyhlásit osobní bankrot, když prohospodařil bezmála 170 milionu dolarů.

Kompletní seznam položek, které Becker prodává, najdete ZDE.