Trapná chvilka pro Halepovou. Při uvítání v Bukurešti slyšela bučení

- Jan Vojkůvka

Čerstvá grandslamová vítězka a světová jednička, Simona Halepová, se dočkala po svém návratu do Rumunska bouřlivého přivítání. Na zaplněném fotbalovém stadionu v Bukurešti si užívala ale nejen ovací, ale rovněž i negativního vyjádření emocí na adresu starostky města, která tenistce slavnostně předala klíč od rumunského hlavního města. Rozpačitě se tvářící Halepová přes hlasitý pískot dlouho ani nemohla zahájit svůj přichystaný projev.

Na Národní stadion v Bukurešti vyrazilo přivítat svou tenisovou hrdinku na 15 tisíc lidí, kteří přichystali pro rumunskou hráčku opravdu dojemné chvíle, při nichž si naplno mohla užívat ovací, jež si za svůj pařížský triumf zaslouží. Celý slavnostní ceremoniál, při němž Halepová pózovala i s novou trofejí ve sbírce, se však neobešel bez kontroverze.

Ta nastala na samém počátku akce, když za domácí hráčkou přišla starostka Bukurešti Gabriela Fireaová. Ta Halepové předala symbolický klíč od města, což ale nebylo publikem přijato zrovna vstřícně.

Ne, že by Halepové takovou poctu nepřáli, ale jejich averze vůči starostce byla natolik velká, že po celou dobu jejího proslovu bučeli a pískali a ve stejném duchu ji poté vyprovodili ze hřiště.

Halepové v tu chvíli došla slova a vůbec netušila, jak má celou situaci pojmout. Nepříliš záviděníhodnou situace se snažila brát s úsměvem, televizní kamery však zachytily její rozpačité pohledy. Zatímco publikum pískotem vyprovázelo starostku města, šestadvacetiletá hráčka bezradně stála a ač chtěla začít konečně mluvit, neodvážila se přerušit rozvášněné fanoušky.

Kromě této menší nepříjemné epizody si však mohla svůj triumf, na který dlouhá léta čekala, se svými fanoušky plnými doušky užívat.

Teprve v sobotu totiž prolomila své finálové prokletí na grandslamech a na French Open vyhrála na čtvrtý pokus kýženou trofej. Zvládla to navíc s bravurou skutečně šampionky, když musela finále proti Sloane Stephensové otáček z 3:6, 0:2 na 3:6, 6:4, 6:1.

„Doufám, že tahle trofej je začátkem pro novou generaci šampionů,“ řekla dojatá Halepová publiku. „Chci poděkovat Rumunsku za všechno, co do mě vložilo. Vůbec se mi odsud nechce odcházet, je to tak krásné. Děkuju vám, mé srdce je s vámi,“ těkala Rumunka po ochozech s pohledem lehce zastřeným slzami. Před, během a i po proslovu si pak mohla užívat hromadné skandování „SI-MO-NA“ z úst svých příznivců.