Střet Nadala s Federerem ani ve Wimbledonu? Španěl možná trávu zcela vynechá

- Petr Sumbal

Rafael Nadal zatím jen nenápadně naznačil něco, co zřejmě v příštích dnech většinu tenisových fanoušků nenechá klidnými. Španělská světová jednička totiž nevyloučila, že vynechá celou travnatou část sezóny. To by však znamenalo, že by se nepředstavil ani ve Wimbledonu, kde se přitom očekával jeho střet s Rogerem Federerem, který naopak vůbec nehrál na antuce.

Nadal možná zvolí podobnou taktiku, jako jeho hlavní rival Roger Federer. Zatímco Švýcar už druhý rok po sobě zcela vynechal antukovou část sezóny, současný první hráč světového žebříčku Nadal, by mohl pro změnu pauzírovat během turnajů na trávě.

Nic takové sice přímo Nadal nevyřkl, ale z jeho slov se dá usuzovat, že takovouto možnost minimálně zvažuje, obává se totiž přechodu z antuky na úplně jiný povrch. „Jasně, je to hodně drastická změna, přejít z antuky na trávu. V minulosti se mi to dařilo, ale to jsem byl mladší a rychlejší,“ řekl Nadal po zisku už svého jedenáctého titulu z Roland Garros.

Kromě pařížského grandslamu Nadal vyhrál na antuce tituly také v Monte Carlu, Barceloně a Římu a startoval také v Madridu, kde vypadl ve čtvrtfinále. Pro tělo španělského tenisty, které bylo v minulosti zkoušené mnoha zraněními, to byl pořádný nápor. A jak známo, nízké odskoky, které míče na trávě obvykle mívají, nedělají dobře kolenům, se kterými měl Nadal v minulosti velké zdravotní problémy.

„Teď je pro mě hodně náročné nad tím přemýšlet,“ přemítal Nadal , zda by měl travnaté turnaje ze svého kalendáře opravdu vyškrtnout. „Mám za sebou dlouhou a psychicky hodně náročnou antukovou sezónu, hrál jsem skoro maximální počet zápasů, co se dalo, a to jsem byl ještě předtím zraněný,“ připomněl dvaatřicetiletý rodák z Majorky. „Byly to pro mě vážně hodně náročné dva měsíce.“

Nadal se naposledy zranil na letošním Australian Open, kde vypadl ve čtvrtfinále s Marinem Čiličem, kterému byl nucen zápas v páté sadě skrečovat. Poté se na kurtech objevil znovu až v dubnu, kdy se vrátil na Davis Cup a následně odehrál již zmíněných pět turnajů na antuce. „Samozřejmě, rád bych toho odehrál co nejvíc. Ale musíte pochopit, že musím nejprve v nejbližších dnech zjistit, jak na tom vlastně jsem,“ vysvětloval Nadal novinářům, že finální rozhodnutí, zda travnatou části sezóny vynechá, zatím nemá v hlavě ani on sám.