Nepříjemnost pro bývalou deblovou jedničku: Erraniové prodloužili trest za doping

- Petr Sumbal

Sara Erraniová si dnes vyslechla zprávu, která ji ani trochu nepotěšila. Italská tenistka a bývalá světová jednička ve čtyřhře, si bude od tenisu nuceně odpočinout. Trest za dopingový nález jí byl z původních dvou měsíců prodloužen na deset.

Tak tohle někdejší stabilní hráčka TOP 10 Sara Erraniová slyšet nechtěla. Mezinárodní sportovní arbitráž CAS rozhodla o tom, že bývalá finalistka French Open bude v příštích týdnech a měsících bez tenisu. Erraniová už si původní dvouměsíční trest za doping odpykala, podle dnešního rozhodnutí CAS ji ale čeká ještě dalších osm.

V těle Erraniové byla v loňském roce nalezena nepovolená látka letrozol, která se používá jako léčivo karcinomu prsu. Erraniová se tehdy obhajovala tím, že zakázaná látka se do jejího těla dostala nedopatřením, a to z jídla, které připravovala její matka, jež tyto léky užívá. Tuhle verzi sice CAS akceptovala, ale stejně trest navýšila na deset měsíců s vysvětlením, že měla být Erraniová opatrnější.

Erraniová se o původní dvouměsíční stopce dozvěděla loni v dubnu. Na okruhu ale dál pokračovala, neboť věřila v úspěšné odvolání. To se však nestalo, a tak si Italka musela během srpna až října dvouměsíční trest odpykat. Tyto dva měsíce se jí do navýšeného desetiměsíčního zákazu startu započítávají, ještě ji tak čeká dalších osm měsíců bez tenisu. Trest Erraniové vyprší 8. února příštího roku.

Erraniová se v aktuálním žebříčku WTA nachází na 72. místě, na nedávném French Open vypadla už v prvním kole a poté došla do semifinále turnaje v Bolu. Největším úspěchem jednatřicetileté hráčky je finále French Open z roku 2012, ve kterém nestačila na Marii Šarapovovou. Ve čtyřhře po boku krajanky Roberty Vinciové vyhrála všechny čtyři grandslamy a byla také deblovou světovou jedničkou.