Česko jako Švédsko. Konkurence u kluků je větší než u holek, říká Pála

- Filip Lefenda, Michal Chadim

Nedělním dnem finišuje ženský antukový turnaj ve Starých Splavech. Přítomen je mimo jiné také fedcupový kapitán Petr Pála, který se po Roland Garros chystá i na následující dva grandslamy. "Jsem rád, že se podařilo vyhrát nějaké zápasy Báře Strýcové, velmi mile mě vítězstvím nad Azarenkovou překvapila Katka Siniaková," glosoval výkony svých reprezentačních svěřenkyň dvaačtyřicetiletý kouč. Ten se však musel zamyslet i nad méně příjemnějším tématem, a sice současným úpadkem českého mužského tenisu.

Zavítal jste na turnaj do Starých Splavů. Jak se vám tady líbí?
Líbí. Nejsem tady poprvé, jezdíval jsem zde i dříve. Mám odsud kamarády, několikrát jsem zde byl i za Cyrilem Sukem, takže jsem si zahrál i přímo na kurtech. Rád jsem zde zase přijel a doufám, že neudělám ostudu.

Navštěvujete v průběhu roku i další menší domácí turnaje?
Někdy ano. Chtěl bych více, ale času je poskrovnu. Jsem hrozně rád, že máme ve finále českou zástupkyni, navíc hrající na volnou kartu.

Ano, finále si zahraje Monika Kilnarová. Jak tuto tenistku vnímáte?
Je skvělé, že se někdo s volnou kartou dokáže probojovat až do finále. Možná i vyhraje – budu jí samozřejmě držet palce. Je to jedna z mladých hráček, které se derou nahoru. Udělala pokrok a zase trochu poskočí.

Budete finále sledovat?
Nebudu ho sledovat úplně celé. Máma měla narozeniny, takže budu muset běžet na oběd. (smích)

Jak trávíte mezidobí mezi semifinále a finále Fed Cupu?
Byl jsem na Roland Garros a chystám se na Wimbledon a US Open. Sleduji i ostatní turnaje. Jsem zvědav, jak se teď bude dařit holkám, hlavně na Wimbledonu.

Jak byste okomentoval výsledky českých hráček v Paříži?
Některé hráčky měly určitě větší očekávání, než jaký byl výsledek. Naopak třeba Bára (Strýcová), která před turnajem vypadla několikrát v prvních kolech, se probojovala daleko. V semifinále čtyřhry jsme měli dva páry. Byl bych rád, kdyby se Kateřině Siniakové a Barboře Krejčíkové povedlo vyhrát, protože grandslamový titul je obrovský úspěch (Češky po poledni skutečně vyhrály – pozn. red).

Byl někdo, kdo vás opravdu hodně překvapil, nebo naopak vyloženě zklamal?
Jsem rád, že se podařilo vyhrát nějaké zápasy Báře. Velmi mile mě vítězstvím nad Azarenkovou překvapila Katka Siniaková, za to jsem byl velmi rád. Barbora Krejčíková se kvalifikovala. Někomu se vždy daří více a někomu méně. Těch turnajů je během roku strašně moc.

Čím to je, že se českému ženskému tenisu tolik daří a mužskému momentálně ne?
Jsme malá země a není lehké stále produkovat skvělé hráče. Zvykli jsme si, že jsme měli vždy hráče ve světové špičce, teď bohužel přišel útlum. Kromě Tomáše Berdycha ve špičce zatím nikoho nemáme a nějakou dobu mít nebudeme. Třeba se zase někdo vydere nahoru, ale konkurence je obrovská – u kluků ještě větší než u holek. Je to velmi těžké. Věřím, že se to zase podaří, ale nejsme jediná země, nebyli jsme jí a ani nebudeme. Obrovskou tenisovou velmocí bylo třeba Švédsko. Tam byli také zvyklí, že měli na grandslamech deset špičkových hráčů a teď nemají momentálně nikoho.

Zpět k dění ve Starých Splavech. Vás zde dnes čeká exhibice po boku Martina Damma. Jak se těšíte?
Těším se moc, už jsme takto párkrát hráli. Uvidíme, jak to bude vypadat. Hlavně ať vydrží počasí, a to především na finále holek. Doufám, že se utkání bude divákům líbit a že předvedeme alespoň pár dobrých úderů.

Vašimi soupeři budou Bohdan Ulihrach a Cyril Suk. Jak vidíte vaše šance? Jde sice o exhibici, ale chuť vyhrát určitě máte…
Zatím ke mně nějaká motivace vyhrát úplně nedorazila. Cyrda tady bydlí, nemůžeme na něj být zase úplně přísní (úsměv). Bohďa hraje nejvíc, je v největší formě. Hlavně aby to nedopadlo tak, že nás Bohďa porazí všechny.

Kolik sil vás taková exhibice stojí?
Zase tolik sil ne, jsem zvyklý. Hrál jsem i nějaké mistráky v divizi i ve dvouhře, moc sil mi to tedy počítám neubere. Jsem denně na kurtech.

Na co se diváci mohou těšit?
Na některé velmi špatné údery (smích). Věřím ale, že i ty dobré. Bohďa předvede určitě dobré věci od základní čáry a Cyrda na síti ty, na které jsme byli zvyklí z dřívějška.

Proběhla nějaká sázka či hecování?
Zatím ne, ale možná pivo? Co, Cyrdo? (smích) Uvidíme. Hlavní je, aby se to lidem líbilo.