Macha Lake Open: Kilnarová slaví nejcennější titul kariéry, diváky bavila i exhibice

- Petr Sumbal, Filip Lefenda

Antukový turnaj s dotací 25 tisíc amerických dolarů ve Starých Splavech ovládla Monika Kilnarová. Osmnáctiletá tenistka hrající na divokou kartu zdolala ve finále ve dvou setech o tři roky starší Slovenku Rebeccu Šramkovou 7:6(5) a 6:3. Po vítězství na podniku v řeckém Irakliu slaví talentovaná Češka v tomto roce druhý singlový titul. Finálovému souboji předcházela hvězdná exhibice.

Monika Kilnarová už v letošní sezóně před stejnou výzvou jednou stála. V květnu v Římě došla talentovaná Češka z kvalifikace až do finále turnaje dotovaného 25 tisíci americkými dolary. Tehdy však poslední krok nezvládla, finále v italské metropoli po těžké třísetové bitvě prohrála s Maďarkou Fanny Stollarovou 4:6, 7:6(4), 2:6.

Ve Starých Splavech měla Kilnarová možnost číslo dvě. Mladá tenistka sice letos ovládla turnaj v řeckém Irakliu, ten ale disponoval dotací "pouze" 15 tisíc dolarů. Nedělním vítězstvím nad Slovenkou Šramkovou tak Kilnarová vybojovala svůj vůbec nejcennější titul v kariéře.

Do duelu nevstoupila Češka nejlépe, když prohrála hned svůj úvodní servis. V osmé hře jej ale dokázala získat zpět a dovedla tak sadu do tiebreaku. V tom zvítězila 7:5.

Ve druhém dějství naopak ztratila jako první servis Šramková, ze stavu 0:2 ale dokázala otočit na 3:2. Zbylá část střetnutí už však patřila Kilnarové, která jej čtyřmi gemy v řadě dovedla do vítězného konce.

Finále dvouhry
Rebecca Šramková (SVK, 343.) – MONIKA KILNAROVÁ (348.) [WC] 6:7(5), 3:6

Finále předcházela hvězdná exhibice
Nedělní program ve Starých Splavech zpestřila i exhibice tenisových osobností, v níž spolu na jedné straně dvorce nastoupili Bohdan Ulihrach s Cyrilem Sukem, na té druhé pak Martin Damm s Petrem Pálou. Druhý jmenovaný pár ovládl zápas hraný na jeden klasický set (7:5) i následnou odvetu v podobě supertiebreaku (10:6).

Macha Lake Open den po dni: 

9.6.
Macha Lake Open: Kilnarová vybojovala finále! Zarycká obhájila deblový titul 

8.6.
Macha Lake Open: Kilnarová otáčela další zápas, je v semifinále! Ve finále deblu dvě Češky 

7.6.
Macha Lake Open: Kilnarová urvala po třech hodinách čtvrtfinále, Pantůčková padla s kvalifikantkou

6.6.
Macha Lake Open: Kolodziejová bleskově postoupila, Vaňková se Zaryckou neuspěly

5.6.
Macha Lake Open: Kilnarová po obratu postupuje, návrat Hradecké skončil debaklem

4.6.
Macha Lake Open: Dvě Češky šťastnými poraženými. Šumová s Detiuc a Čechovou končí 

3.6.
Macha Lake Open: Ve Starých Splavech odstartovala kvalifikace ženské pětadvacítky