Sladké poprvé! Halepová prolomila grandslamové prokletí skvělým obratem

- Jan Vojkůvka

Roland Garros 2014 a 2017, Australian Open 2018. Tři finále, které dělily téměř čtyři roky mohou být zapomenuty. To čtvrté, letošní pařížské, konečně přineslo rumunské tenistce Simoně Halepové vytoužený grandslamový titul, o kterém snila dlouhé roky. Po skvělém obratu si světová jednička poradila se Sloane Stephensovou 3:6, 6:4, 6:1 a zařadila se po bok tenisových legend.

Po utkání utíkala k tribunám, kde jí člen ochranky udělal ze svého těla stoličku, aby se tenistka dostala ke svému týmu a svým drahým. Tolik po grandslamu toužila, a když ho konečně vybojovala, chtěla oslavit vítězství s těmi, kteří při ní dlouhé roky stáli a dál povzbuzovali, i když se třeba tolik nedařilo.

A že se nedařilo ani v první polovině finálového zápasu, do kterého vstoupila ztrátou setu a brejku. Od stavu 3:6, 0:2 ale na kurtu hrála úplně jiná Halepová. Set otočila a ve třetím už doslova vládla.

„Vždycky jsem říkala, že jestli mám vyhrát grandslam, tak se to má stát tady na Roland Garros,“ uvedla šťastná Halepová. „Potom, co jsem prohrála tři finále, už jsem na tom byla psychicky špatně. Ale pomohla mi rodina. Loni jsem vedla ve finále, ale začala jsem moc bránit. Věděla jsem, že to teď už udělat nemůžu."

Stav 4:2 ve druhém dějství ještě neuhájila, ale po brejku v desáté hře dokázala kurtu dominovat. Ve třetí sadě vyhrála prvních pět gemů a až za jasného stavu 5:0 dovolila soupeřce alespoň čestnou hru.

Halepová, jíž hrozilo, že ve světovém žebříčku klesne z první příčky, ziskem grandslamového primátu upevnila své vedení na čele rankingu, v němž bude mít na druhou Caroline Wozniackou náskok 1235 bodů.

„Vždycky jsem říkala, že být první na světě bez grandslamového titulu není stoprocentní úspěch. Teď si můžu oddychnout. Odpovídat na otázky, kdy už to konečně přijde, to bylo to nejtěžši," řekla Rumunka.