French Open: Halepová získala premiérový grandslamový vavřín, Štyler získal juniorský titul ve čtyřhře

- Jan Havlovic

Simona Halepová se konečně dočkala! Rumunská tenistka zvládla finálovou otočku v utkání se Sloane Stephensovou, jíž porazila 3:6, 6:4, 6:1 a slaví svůj premiérový grandslamový titul! Životní úspěch v juniorské kariéře zaznamenal Ondřej Štyler, který vybojoval titul ve chlapecké čtyřhře.

Halepová získala premiérový titul na grandslamu
Čtvrtou šanci na zisk prvního grandslamového titulu v kariéře už konečně Rumunka Simona Halepová zužitkovala! Šestadvacetiletá světová jednička po dvou pařížských porážkách z let 2014 a 2017 tentokrát dokázala potvrdit pověst jedné z nejlepších antukářek a ve finále přehrála světovou desítku Sloane Stephensovou.

Ani ve svém čtvrtém grandslamovém finále však Halepová nezačala vůbec dobře a s Američankou prohrávala už 4:6, 0:2. Dokázala se ale vybičovat ke skvělému obratu a čtyřmi gemy v řadě strhla vedení ve druhém setu na svou stranu. Stephensová sice v sedmé hře srovnala stav brejků a dotáhla se, ale Rumunka v desátém gemu dosáhla na rozhodující zisk soupeřčina servisu a srovnala na 1:1.

Třetí set už pak byl jasnou záležitostí Halepové, která dovolila soupeřce uhrát první gem až za jasného stavu 5:0 a duel ukončila hned vzápětí využitím prvního mečbolu. Světová jednička tak konečně dosáhla i na kýžený grandslamový titul a upevnila své postavení na čele světového žebříčku.

"Vždycky jsem říkala, že jestli mám vyhrát grandslam, tak se to má stát tady na Roland Garros,“ uvedla šťastná Halepová. „Potom, co jsem prohrála tři finále, už jsem na tom byla psychicky špatně. Ale pomohla mi rodina. Loni jsem vedla ve finále, ale začala jsem moc bránit. Věděla jsem, že to teď už udělat nemůžu."

Štyler vybojoval grandslamový titul!
Český junior Ondřej Štyler se stal vítězem pařížské juniorky! Ve čtyřhře s Japoncem Naoki Tajimou porazili ve finálovém utkání dvojici Ray Ho, Čchun Ceng dvakrát 6:4 a získali své premiérové grandslamové trofeje.

„Tohle bylo nad moje očekávání. Je skvělé, že se nám to povedlo a nahradil jsem vyřazení v singlu,“ radoval se čerstvý juniorský šampion. „Začátek zápasu byl trochu nervoznější a pak z toho byl výborný zápas, ve kterém jsme každý set získali jeden brejk. Byli jsme aktivnější, nedali jsme jim moc šancí, hráli jsme aktivně a bylo to zasloužené vítězství.“

Český juniorský tenis slaví zisk jedné z nejprestižnějších trofejí po dvou letech, když posledním vítězem byl ve čtyřhře právě na French Open 2016 Patrik Rikl. Více se utkání věnujeme zde.

Kurt Philippa-Chatriera 
Simona Halepová (ROU) [1] – Sloane Stephensová (USA) [10] 3:6, 6:4, 6:1
Herbert, Mahut (oba FRA) [6] – Marach, Pavič (AUT/CRO) [2] 6:2, 7:6(4)

Kurt č.1
ŠTYLER, Tajima (JPN) – Ho, Tseng (oba TPE) [5] 6:4, 6:4