Nadal vládl a zahraje si o rekordní jedenáctý triumf! V cestě bude jeho jediný přemožitel

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal zvládl i poslední překážku v cestě za postupem do finále Roland Garros a zahraje si o další, už jedenáctý, titul do své sbírky. V utkání s pátým nasazeným Juanem Martinem Del Potrem nenechal nikoho na pochybách o tom, kdo je hlavním favoritem turnaje a za 137 minut hry zvítězil hladce 6:4, 6:1, 6:2.

Nadalovo vítězství v semifinále se rodilo poměrně rychle a jediná vážnější zaváhání si Španěl připsal už v prvním setu, kdy ale odvrátil všech šest brejkbolů soupeře a v desáté hře na returnu rozhodl o zisku úvodního dějství.

V dalších dvou sadách Nadal dominoval, Del Potrovi povolil už jen tři gemy a hladce prolétl do svého jedenáctého finále v areálu Rolanda Garrose. Zajímavostí je, že ve finále na pařížské antuce doposud ani jednou nepoznal hořkost porážky.

Nadal si v souboji s Del Potrem pomohl hned 35 vítěznými údery a předvedl pouze 19 chyb. To Argentinec zaznamenal „pouze“ 20 winnerů a hned 32 chyb.

O svůj celkově sedmnáctý grandslamový titul se Nadal utká s hráčem, který ho jako jediný dokázal v posledních dvou letech na antuce porazit. A to hned dvakrát! Je jím Rakušan Dominic Thiem, který odpoledne ukončil pohádkovou jízdu Itala Marca Cecchinata turnajem.

Nadal s Thiemem odehrál na antuce už 9 zápasů a prohrál s ním třikrát. V roce 2016 v Buenos Aires, loni v Římě a letos v Madridu. Právě prohry z let 2017 a 2018 jsou přitom Nadalovy jediné, které na svém královském povrchu utržil.

Dokáže Thiem zastavit vítěznou šňůru španělského fenoména?