French Open: Nadal šok nepřipustil, ženská dvouhra zná své finalistky

- Jan Vojkůvka, Radek Štohl

Déšť, který přerušil středeční program, pořádně napěchoval ten čtvrteční. Rafael Nadal zvládl dohrávku zápasu s Diegem Schwartzmanem na jedničku a svého argentinského soupeře přehrál ve čtyřech setech. Jeho soupeřem o finále bude Juan Martín Del Potro, ten ve čtyřech setech zdolal Marina Čiliče. První finalistkou ženské dvouhry se stala Simona Halepová, světová jednička porazila Garbiñe Muguruzaovou 6:1, 6:4. V boji o titul ji vyzve Sloane Stephensová.

Nadal otočil souboj se Schwartzmanem
Rafael Nadal nakonec zvládl otočit nepříznivě se vyvíjející duel s Argentincem Diegem Sebastianem Schwartzmanem (12.) v dohrávce utkání, které bylo přerušeno ve středu za stavu 4:6, 5:3.

Španěl ve čtvrtek po návratu na centrální dvorec povolil soupeři uhrát už jen čtyři gemy, ačkoliv tomu odpor Schwartzmana neodpovídal a dohrávka se hrála téměř dvě hodiny. Světová jednička nakonec udržela neporazitelnost a zvítězila 4:6, 6:3, 6:2, 6:2.

Přinejmenším však Schwartzman narušil auru pařížského suveréna, který prohrál set poprvé od roku 2015 (o rok později sice skončil ve třetím kole, do tohoto utkání ovšem nenastoupil).

Del Potro počtvrté postoupil do semifinále grandslamu
Juan Martín Del Potro se stal posledním semifinalistou dvouhry letošního French Open. Argentinský hráč ve čtvrtfinálové dohrávce porazil Marina Čiliče 7:6(5), 5:7, 6:3, 7:5 a podruhé v kariéře si zahraje mezi nejlepší čtyřkou Roland Garros. V semifinále ho však čeká světová jednička Rafael Nadal.

Do čtvrteční dohrávky vstoupil lépe Del Potro, ten získal zbylé dva fiftýny úvodní sady a tiebreak ovládl v poměru 7:5. Úvodní brejk zápasu nastal až v deváté hře druhého setu, kdy si podání ztratil právě vítěz první sady. Argentinec sice dokázal Čiliče okamžitě rebrejknout, záhy si však podruhé v utkání přišel o servis, což bylo v daném setu rozhodující.

Čilič navíc získal brejk zkraje třetího dějství. Del Potro však zabral v šesté hře, kdy srovnal na 3:3, aby si brejkem v osmém gemu zajistil vedení 2:1 na sety.

Závěrečný set byl ryze o servisu. Hned čtyřikrát byla k vidění čistá hra a za dvanáct gemů jediná shoda. Klíčový okamžik se přihodil za stavu 5:5 při servisu Čiliče, který soupeři nabídl tři brejkboly v řadě. Del Potro využil druhou šanci, což následně potvrdil suverénní hrou na podání.

Halepová je na French Open znovu ve finále
Simona Halepová si po roce zahraje ve finále French Open. Rumunská tenistka v semifinálovém duelu porazila Garbiñe Muguruzaovou, se kterou si dokázala poradit po setech 6:1, 6:4.

Halepová do čtvrtečního zápasu vstoupil na jedničku, velmi rychle se dostala do vedení 5:0, Muguruzaová v úvodním dějství dokázala jen korigovat skóre.

Začátek druhého dějství lépe vyšel Muguruzaové, ta se po brejku ve třetí hře dostala k vedení 2:1. Halepová však udeřila brejkem v osmé hře, na což navázala o dva gemy později čistou hrou.

První ženu tenisového žebříčku v boji o titul vyzve lepší z dvojice Keysová – Stephensová.

Stephensová druhou finalistkou
Sloane Stephensová se na letošním French Open podívá do druhého grandslamového finále v kariéře. Americká tenistka, která loni ovládla US Open, v semifinále pařížského turnaje porazila krajanku Madison Keysovou dvakrát 6:4.

Hned ve třetí hře utkání se Stephensová dostala k úvodnímu brejku, ačkoliv prohrávala 0:40. Za stavu 2:3 musela odvracet dva brejkboly, to se jí ale podařilo a ve zbytku sady již nedala soupeřce šanci.

Také druhá sada byla pro pětadvacetiletou hráčku úspěšná. V úvodním dlouhém gemu využila čtvrtý brejkbol, aby se podařilo Keysovou nalomit dalším brejkem za stavu 4:2. Stephensová utkání ještě nedopodávala, to se jí ale vydařilo o dva gemy později.

Štyler v semifinále juniorské čtyřhry, Forejtek se Svrčinou neuspěli
Ondřej Štyler si na letošním French Open zahraje semifinále juniorské čtyřhry. Osmnáctiletý hráč a jeho deblový partner Naoki Tajima ve čtvrtfinále porazili dvojici De Jong, Erel 7:5, 6:1.

Štyler s Tajimou budou mít v duelu o finále za soupeře nejvýše nasazený pár Baez, Seyboth Wild. Právě tento debl porazil dvojici Musetti, Wassermann, která v osmifinále vyřadila české duo Forejtek, Svrčina 7:5, 6:1.

Smíšenou čtyřhru vyhráli Latisha Chan a Ivan Dodig 
Ve čtvrtek se na French Open hrálo první finále letošního ročníku. Do boje o trofej ze smíšené čtyřhry zasáhly debly Gabriela Dabrowská, Mate Pavič a Latisha Chan, Ivan Dodig. Titul nakonec patří druhému zmíněnému páru, který vyhrál 6:1, 6:7(5), 10:8.

Herbert s Mahutem prvními finalisty čtyřhry
French Open již také poznalo první finalisty čtyřhry. Úvodní semifinále vyhrál debl Herbert, Mahut, domácí pár porazil dvojici Mektič, Peya 6:3. 6:4. Druzí finalisté vzejdou z utkání mezi debly F. López, M. López – Marach, Pavič.

Kurt Philippa-Chatriera
Rafael Nadal (ESP, 1.) – Diego Sebastian Schwartzman (ARG, 12.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:2
Simona Halepová (ROU) – Garbine Muguruzaová (ESP) 6:1, 6:4
Madison Keysová (USA) – Sloane Stephensová (USA) 4:6, 4:6

Kurt Suzanne-Lenglenové
Marin Čilič (CRO, 4.) – Juan Martín Del Potro (ARG, 6.) 6:7(5), 7:5, 3:6, 5:7
Dabrowská (CAN), Pavič (CRO) – L. Čchan (TPE), Dodig (CRO) 1:6, 7:6(5), 8:10
Mektič (CRO), Peya (AUT) – Herbert, Mahut (FRA) 3:6, 4:6

Kurt č. 3
Musetti (ITA), Wassermann (NED) – FOREJTEK, SVRČINA 7:5, 6:1

Kurt Č. 6
De Jong (NED), Erel (TUR) – ŠTYLER, Tajima (JPN) 5:7, 1:6