Schwartzmana už ve své akademii nechci, říká Nadal před vzájemným duelem

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Měří metr sedmdesát, ale v Paříži předvádí divy. Naposledy Diego Schwartzman porazil o 33 centimetrů vyššího Kevina Andersona potom, co otočil zápas ze stavu 0:2 na sety. A teď bude hrát čtvrtfinále Roland Garros proti Rafaelu Nadalovi, který ví, že tohle už tak jednoduchá záležitost rozhodně nebude.

Malému Argentinci proti hromotlukovi Andersonovi fandila v Paříži i Barbora Strýcová – sama ví, jaké to je prát se s o hlavu vyššími soupeřkami. Když Schwartzman prohrál první dva sety 1:6 a 2:6, prohodila Strýcová směrem ke své deblové parťačce Andree Sestini Hlaváčkové: „Ten to ještě otočí!“

Tak se taky stalo. Schwartzman se lehce pohádal s rozhodčím, naštval se a pak začal utkání pomalu překlápět na svou stranu. Dlouhán Anderson sice tasil jedno eso za druhým, Argentinec ale běhal jako o život a nekazil.

„Četli jste Davida a Goláše? Tak proto jsem věřil, že to můžu otočit. Jako dítě jsem tu knížku četl ve škole. A snažím se na ni vzpomenout pokaždé, když jdu hrát proti Kevinovi nebo jakémukoliv hráči, který má dva metry,“ smál se Schwartzman potom, co zápas neuvěřitelně otočil a vyhrál 1:6, 2:6, 7:5, 7:6 a 6:2.

A aby podtrhl význam situace, ukončil celé představení esem – svým druhým za celé čtyři hodiny boje.  „Kolik byl pátý set? 6:2? No ty bláho! Nazdááár. Diego je miláček,“ řehtala se potom Barbora Strýcová, když se dozvěděla výsledek rozhodující sady.  

Tolik se ale nesmál Rafael Nadal, který v Paříži útočí na svůj 11. titul z Roland Garros. A právě Schwartzman bude ve čtvrtfinále jeho další překážkou. A ne moc příjemnou. Běhavý styl Argentince, který český tenista Adam Pavlásek trefně nazval „motorová myš“, může být pro Nadala nepříjemný.

„Už v Austrálii jsem s ním měl těžký zápas,“ vzpomněl si Nadal na čtyřsetové utkání z letošního Australian Open. „Nedávno jsem s ním hrál v mé akademii, ale už ho tam nikdy nepozvu,“ pronesl Španěl se smíchem. „Vždycky si u mě zahraje a pak je mnohem lepší tenista.“

Obavy Nadal sice vyjádřil spíš v žertu, ale dobře ví, že ho v Paříži čeká první opravdu těžká zkouška. Schwartzmana by měl určitě porazit, ale malinkatý tenista z Buenos Aires se zase na pár hodin vžije do Davida bojujícího proti Goliášovi a nechá na centrálním kurtu duši.