Vyčkávací taktika soupeřky platila. Strýcová vyrobila 33 nevynucených chyb a ve dvouhře končí

- Filip Lefenda

Barbora Strýcová se premiérové čtvrtfinále na Roland Garros nezahraje. Dvaatřicetiletá hráčka, jež byla poslední českou zástupkyní v pavouku dvouhry, v neděli podlehla 4:6 a 3:6 Julii Putincevové, proti které doplatila na velký počet nevynucených chyb.

Že to nebude mít favoritka utkání vůbec jednoduché, naznačil už samotný začátek utkání. Putincevová zkoušela na Strýcovou její vlastní zbraň – variabilní hru plnou kraťasů. Češka je sice většinou dobíhala, přesto soupeřka z jejich nucených náběhů na síť pravidelně těžila. Výsledkem byl brejk už ve třetí hře.

Strýcová se na podání trápila, což dokumentoval i pátý gem. V tom šestadvacátá nasazená hráčka turnaje prohrávala už 0:40, nakonec ale výsledek otočila. O dvě hry později už ale takové štěstí neměla. Druhý brejk znamenal vedení soupeřky 5:2 a servis na ukončení sady.

Jiskřičku naděje ještě Strýcová vykřesala následným rebrejkem čistou hrou, na který reagovala hladce uhraným podáním a snížením na rozdíl jediného gemu, šanci na reparát už ale Putincevová nepropásla. V desátém gemu ztratila na servisu jen jediný míč a rázně se tak přiblížila předloňskému maximu, kdy v Paříži rovněž došla mezi osm nejlepších.

Druhý set byl podobný jako ten první. Putincevová víceméně nechávala hrát Strýcovou a vyčkávací taktika na chyby soupeřky v neděli platila. Češka, která v Paříži ukončila šňůru osmi porážek v řadě, nebyla ve své kůži. Kupila chyby – těch nevynucených bylo celkem 33 –  a jistě si nepočínala jakožto zdatná deblistka ani na síti. 

Po dvou brejcích nabrala Strýcová rychle manko 1:4. Z toho dokázala dvě hry umazat, za stavu 3:5 pak servírovala na udržení se v utkání. Zdramatizovat už jej ale i přes dobrý vstup do gemu nedokázala. Putincevová na příjmu čtyřmi fiftýny v řadě zápas ukončila a vysloužila si bitvu proti Američance Keysové, s níž se utká o semifinále.

„Byl to můj nejhorší zápas na turnaji. Soupeřka na mě dneska hrála takový tenis, který mi vůbec neseděl,“ přiznala poražená Češka. „Pořád jsem měla pocit, že do toho můžu chodit, ale ona mi to pinkala na druhou stranu přes loby. A já nemám žádnou zbraň, kterou bych jí ublížila. Byla to hra na hru, ale ona byla mnohem trpělivější a chytřejší v taktice,“ zhodnotila duel Tenisovému světu.

Barbora Strýcová dobrou možnost na postup do čtvrtfinále propásla. Smutnit ale nemusí – na Roland Garros se viditelně odrazila k lepším výkonům i výsledkům a navíc francouzskou metropoli ještě neopouští. Po boku krajanky Andrey Sestini Hlaváčkové ji v pondělí čeká osmifinále čtyřhry, kde obě Češky platí za jedny z nejvážnějších kandidátek na titul.

Roland Garros, Paříž (FRA, 39 200 000 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry žen
BARBORA STRÝCOVÁ (26.) [26] – Julia Putincevová (KAZ, 98.) 4:6, 3:6